Δυο φορές επικοινώνησε χθες Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου με την ΓΑΔΑ ο «άφαντος» προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Την πληροφορία μετέδωσε το «Mega» και σύμφωνα με τα δυο ενημερωτικά έγγραφα που απέστειλε το αρμόδιο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων προς την προανακριτική επιτροπή, προκύπτει ότι ο μάρτυρας επικοινώνησε την πρώτη φορά στις 12.12΄ το μεσημέρι και ακολούθως στις 18.53΄ το απόγευμα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής που πήγαν στον Άρειο Πάγο για να καταθέσουν την γνωστή επιστολή προς τον εισαγγελέα Βασίλειο Πλιώτα σχετικά τόσο με την εξέταση των μαρτύρων όσο και το καθεστώς προστασίας τους, ήταν ενήμερα για την επικοινωνία του «Σαράφη» με τους αστυνομικούς όπου τους δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να καταθέσει αλλά με τεχνικά μέσα.

Στην πρώτη επιστολή που έστειλε η ΓΑΔΑ στην προανακριτική, αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Σαράφης Μάξιμος» ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της επιτροπής προκειμένου να εξεταστεί «δεν ήταν από απείθεια» αλλά από το γεγονός ότι «δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου σχετικά με την διαφύλαξη της μυστικότητας του», καθώς η επιτροπή απέρριψε το αίτημά του να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης της κατάθεσης του με αλλοιωμένη φωνή.

Ακόμα ανέφερε ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με την επιτροπή και να συμβάλει στον σκοπό της με την εξέτασή του εφόσον όμως τηρηθούν οι ανωτέρω εγγυήσεις, ενώ δηλώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με την υπηρεσία της αστυνομίας για την υλοποίηση του προγράμματος προστασίας στο οποίο έχει ενταχθεί. Η αστυνομία τον διαβεβαίωσε ότι ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις της Εισαγγελίας Διαφθοράς σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Ο «Σαράφης» εμφανίζεται να δήλωσε στις Αρχές ότι βρίσκεται στη διάθεση της επιτροπής και ότι θα μεταβεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από τις υπηρεσίες της αστυνομίας προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτό του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Όσον αφορά την δεύτερη επικοινωνία του με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, ο μάρτυρας επανέλαβε το αίτημά του ότι εφόσον η επιτροπή αποδεχτεί να εξεταστεί με τεχνικά μέσα ηχητικής μετάδοσης και με αλλοιωμένη φωνή, τότε είναι στην διάθεσή της και θα μεταβεί οποιαδήποτε ημέρα του ζητηθεί στον τόπο που θα του υποδειχθεί από την υπηρεσία προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων. Προτείνει μάλιστα η εξέτασή του να πραγματοποιηθεί απογευματινές ώρες μετά τις 4.00 το απόγευμα!

Ανεπίσημες πηγές της ΝΔ, πάντως, σχολίαζαν ότι «δεν διαπραγματευόμαστε με τον μάρτυρα πώς θα τον εξετάσουμε, η επιτροπή έχει πάρει την απόφασή της –να εξεταστεί με τον τρόπο που τον εξέτασε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκης».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η Δώρα Αυγέρη δήλωσε ότι «τόσο ο μάρτυρας, όσο και οι Αρχές δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξέταση σύμφωνα με όλες τις προβλεπόμενες εγγυήσεις από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».  «Το θέλουν αυτό ΝΔ και ΚΙΝΑΛ; Ή μήπως το φοβούνται;», διερωτάται.