Λύση προωθεί το υπουργείο Οικονομικών στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη φορολόγηση των αναδρομικών ποσών συντάξεων, τα οποία έλαβαν περισσότεροι από 72.000 συνταξιούχοι για τα έτη 2010-2013.

Η κυβέρνηση, σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, «αναλαμβάνει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για να δοθεί λύση στο πρόβλημα με τα αναδρομικά ποσά συντάξεων, για τα οποία οι συνταξιούχοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρο, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΚΚΕ κ. Κατσώτη».

Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσοστό αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2013 από τους δικαιούχους, οι οποίοι όμως δεν συμπεριέλαβαν τα συγκεκριμένα ποσά στη φορολογική τους δήλωση, με αποτέλεσμα να τους καταλογιστεί φόρος.

Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, προέκυψαν και ορισμένες πράξεις προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν παρά το γεγονός ότι τα εισοδήματα αυτά είχαν συμπεριληφθεί από τους φορολογουμένους στις δηλώσεις που είχαν υποβάλλει.

«Αυτή την στρέβλωση έρχεται να αποκαταστήσει η Κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Ο κ. Βεσυρόπουλος, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, τόνισε ότι με τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί θα δοθεί η δυνατότητα να διορθωθούν τα εκκαθαριστικά, είτε μετά από αίτηση του φορολογουμένου, είτε από την ίδια την ΑΑΔΕ οίκοθεν.

Η νέα διαδικασία θα δώσει στη φορολογική διοίκηση τη δυνατότητα να προβεί, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν ήδη, σε διορθωτική παρέμβαση, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομιστούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για να διασφαλιστεί η φορολόγηση των σχετικών ποσών στη χρήση, στην οποία πράγματι ανάγονται και όχι συνολικά στο έτος στο οποίο εισπράχθηκαν.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών θα μειωθούν σημαντικά οι επιβαλλόμενες προσαυξήσεις στους συνταξιούχους, που έλαβαν καθυστερημένα την πρώτη τους σύνταξη, για τα μη δηλωθέντα αναδρομικά τους και εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιβληθούν τα σχετικά πρόστιμα.

Διαγραφή προστίμων, μείωση προσαυξήσεων, τροποποιητικές

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική λύση του προβλήματος από το υπουργείο Οικονομικών θα κινείται στους ακόλουθους τρεις άξονες:

1. Διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που επιβλήθηκαν άδικα σε περίπου 2.000 συνταξιούχους, οι οποίοι είχαν υποβάλει χειρόγραφα φορολογικές δηλώσεις για τα αναδρομικά. Σημειώνεται ότι τα αναδρομικά είναι ποσά που προέκυψαν από συντάξεις οι οποίες καταβλήθηκαν με καθυστέρηση.

2. Παροχή της δυνατότητας υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων για περίπου 70.000 συνταξιούχους, ώστε να μπορέσουν να επιμερίσουν τα χρήματα που έλαβαν στα έτη που αντιστοιχούν και να γίνει νέα εκκαθάριση των δηλώσεών τους με βάση τα αφορολόγητα όρια και τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος, οι οποίες ίσχυαν τότε.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που έλαβε με καθυστέρηση το 2013 συντάξεις τριών ετών θα μπορέσει να επιμερίσει τα χρήματα στα αντίστοιχα έτη.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το συνολικό φορολογικό βάρος θα μειωθεί και οι φόροι που θα καταβάλει για τα αναδρομικά θα είναι ίδιοι με εκείνους που θα είχε πληρώσει εάν οι επίμαχες συντάξεις είχαν καταβληθεί στην ώρα τους.

Επιπλέον, ο φόρος που θα προκύψει μετά την επανεκκαθάριση θα μπορέσει να εξοφληθεί σε έως 48 δόσεις μέσω της νέας πάγιας ρύθμισης.

3. Παράταση της προθεσμίας εξόφλησης του φόρου έως τις 31 Μαΐου 2020. Κανονικά η προθεσμία έληγε την ερχόμενη Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου.