Με την άφιξή του στο 70ό Φεστιβάλ Βερολίνου, ο Τζόνι Ντεπ έδωσε την αίγλη του γνήσιου σούπερ σταρ, σε μια διοργάνωση που τουλάχιστον εφέτος, σίγουρα την χρειάζεται. Δεν έχει υπάρξει φτωχότερη χρονιά σε ότι αφορά τα μεγάλα ονόματα στο Βερολίνο.

Στην τελευταία ταινία του, «Μινιμάτα», που προβάλλεται στις ειδικές προβολές, ο χαρισματικός Αμερικανός ηθοποιός υποδύεται μια κορυφαία προσωπικότητα της φωτογραφίας, τον Γ. Γιουτζίν Σμιθ ( 1918 – 1978). Εμβληματικός φωτορεπόρτερ πολέμου, ο Σμιθ ένας ταλαντούχος αλλά ιδιόρυθμος άνθρωπος, με σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, είχε παρακμάσει όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 του δόθηκε η ευκαιρία να κάνει την μεγάλη επιστροφή.

Τότε, ο Σμιθ έκανε ένα ακόμα φωτορεπορτάζ για λογαριασμό του περιοδικού LIFE εκθέτοντας παγκοσμίως το εργοστάσιο χημικών στην περιοχή Μινιμάτα της Ιαπωνίας, εξαιτίας των αποβλήτων του οποίου η περιοχή είχε μολυνθεί με πολλούς νεκρούς. Ηταν το τελευταίο του…

Όπως και ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αντριου Λέβιτας (που είναι επίσης φωτογράφος), έτσι και ο Τζόνι Ντεπ έχει πάθος για την δουλειά του Σμιθ, τον οποίο ήθελε με κλειστά μάτια να υποδυθεί, αρκεί να υπήρχε ένα στιβαρό, ολοκληρωμένο σενάριο που θα στήριζε μια ταινία. Για την δημιουργία της «Μινικμάτα» ανέλαβε δράση η ίδια η εταιρία παραγωγής του Ντεπ, η Infinitum Nihil, η οποία προσέγγισε τον Λέβιτας που ήδη είχε κάνει το ντεμπούτο στη σκηνοθεσία με την ταινία «Lullaby».

Όταν ο Λέβιτας έκλεισε την συμφωνία να σκηνοθετήσει την ταινία, η έρευνα που αποφάσισε να κάνει ήταν σχολαστική και πολύμηνη. Επισκέφθηκε την περιοχή, μίλησε με συγγενείς θυμάτων της μόλυνσης και απέσπασε κάθε πληροφορία, μικρή ή μεγάλη που θα μπορούσε να συμβάλλει στο σενάριο. «Οι ήρωες σε αυτό περιστατικό δεν είναι ένας ή δύο» είπε. «Είναι δεκάδες και οι ιστορίες τους συνδέονται άμεσα με τα τεράστια προβλήματα που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα. Ηταν ιστορίες που έπρεπε να αναδείξουμε!»

Η ταινία «Μινιμάτα» θα διανεμηθεί στο μέλλον στην Ελλάδα από την ODEON