Στο data center της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Μοσχάτο θα χτυπά σε λίγες ημέρες η καρδιά της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, η οποία θα λειτουργεί επίσημα μετά την δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο τομέας της Κυβερνοασφάλειας θεωρείται από τους κρισιμότερους για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ένας από τους βασικούς τομείς με τους οποίους ασχολείται η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για αυτό και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση σημαντικών έργων διασφάλισης των κρατικών υποδομών από χακερς.

Μπορεί το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας να φαντάζει μακρινό σενάριο οι κυβερνοεπιθέσεις όμως είναι πλέον πραγματικότητα. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή στα τέλη Ιανουαρίου όταν «χτυπήθηκαν» την μέθοδο DDoS ιστοσελίδες μεταξύ άλλων των υπουργείων, Εξωτερικών, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, κ. Αντώνη Τζωρτζακάκη, η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης επίθεσης διήρκησε 1,5 ώρα!

Το πρώτο βήμα για την θωράκιση της χώρας από τις κυβερνοεπιθέσεις έγινε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, προχώρησε στον ορισμό των κρίσιμων υποδομών και υπηρεσιών της χώρας, τους λεγόμενους Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών (ΦΕΒΥ). Οι 70 κρίσιμες υποδομές, όπως έχουν προσδιοριστεί, παραμένουν απόρρητες για λόγους ασφαλείας περιλαμβάνουν όμως σε γενικές γραμμές όλα τα δίκτυα της χώρας στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην ύδρευση, καθώς και στις τράπεζες, στις χρηματοκοικονομικές αγορές, στις υποδομές υγείας, στις ψηφιακές υποδομές.

Αυτό που εκκρεμεί είναι η συγκρότηση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, ενός πραγματικού φορέα πολιτικής Κυβερνοασφάλειας ο οποίος θα έχει και κάποιες operational δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τζωρτζακάκης σε ενημέρωση των αρμόδιων συντακτών για το μέχρι τώρα έργο της Γραμματείας, η στελέχωση της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα και θα αποτελείται από περίπου 20 άτομα, τα οποία θα προέρχονται από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού και οι οποίοι είναι γνώστες του θέματος.