Κάθε τέσσερα χρόνια, δύο εβδομάδες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε μια εξίσου – αν όχι περισσότερο – σημαντική διοργάνωση. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, όπως και κάθε αγώνας σε επίπεδο πρωταθλητισμού, αποτελούν ένα μάθημα για τις δυνατότητες που ανοίγει η ανθρώπινη θέληση, για την χαρά του ευ αγωνίζεσθαι και για την αξία της προσπάθειας και της επιμονής. Εκτός αυτών, είναι και μια εξαιρετική ευκαιρία για να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την αναπηρία χωρίς προκαταλήψεις, αλλά με μια διάθεση συμπερίληψης. Επομένως, έχει τεράστια σημασία η υποστήριξή μας τόσο προς τη διοργάνωση όσο και προς τους αθλητές που συμμετέχουν σε αυτή.

Τι πρέπει να θυμόμαστε, λοιπόν, ενόψει και των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο;

Το «μπράβο» δεν είναι για τη συμμετοχή

Τα άτομα με αναπηρία ζουν διαφορετικές καθημερινότητες από εκείνες των αρτιμελών. Αυτό δεν τις κάνει και λιγότερο φυσιολογικές – απλώς συχνά πολύ πιο δύσκολες. Όταν επαινούμε τους παραολυμπιονίκες αθλητές απλώς και μόνο για τη συμμετοχή τους στα αγωνίσματα και όχι για τα επιτεύγματά τους, είναι σαν να αδιαφορούμε για την προσπάθεια που κατέβαλαν και να τους υποβιβάζουμε σε μονοσήμαντα στερεότυπα. Στην πραγματικότητα, βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τους Ολυμπιονίκες – απλώς σε διαφορετικά αθλήματα ή μάλλον σε διαφορετικές εκδοχές αθλημάτων.

Η αναπηρία έχει πολλές μορφές

Μια αναπηρία μπορεί να είναι κρυφή ή φανερή, να επηρεάζει περισσότερο ή λιγότερο την καθημερινότητα των ατόμων με αυτή, να προκύπτει εκ γενετής ή να είναι επίκτητη. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες όλες οι εκδοχές της γίνονται ορατές και μας βοηθούν να απαλλαγούμε από τους ψευδείς διαχωρισμούς.

Η ψυχαγωγία μας μπορεί να κάνει καλό

Όπως κάθε είδος αγώνων, έτσι και οι Παραολυμπιακοί προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα, έχουν στιγμές σασπένς και συχνά μας γεμίζουν εθνική υπερηφάνεια. Παράλληλα, η ίδια η παρακολούθησή τους είναι ικανή να προσφέρει επιπλέον ορατότητα στους αθλητές και μέσα από αυτούς στα άτομα με αναπηρία εν γένει. Και η ορατότητα είναι πολύ σημαντικό εργαλείο στον δρόμο για την ισότητα.

Οι σημαντικές προσπάθειες πρέπει να ανταμείβονται

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του αθλητισμού και του ευ αγωνίζεσθαι ως πυλώνων προαγωγής του πολιτισμού, η Εθνική Τράπεζα ενισχύει διαχρονικά αθλητικές διοργανώσεις, ομοσπονδίες, ομάδες και αθλητές που προωθούν το κύρος της χώρας διεθνώς και εξυψώνουν το αίσθημα υπερηφάνειας των Ελλήνων. Σε αυτά τα πλαίσια, στηρίζει τον Μιχάλη Σεΐτη, κορυφαίο αθλητή του στίβου παραολυμπιονικών και κάτοχο παγκόσμιων ρεκόρ.

Ο Μιχάλης Σεΐτης με τις διεθνείς διακρίσεις του έχει κάνει περήφανους τους Έλληνες και τη χώρα μας. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 έκανε δύο παγκόσμια ρεκόρ. Το 2017 κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου παραολυμπιονικών στο Λονδίνο στα 400μ και το ασημένιο στα 200μ, ενώ το 2019 το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Ντουμπάι.

Ο Μιχάλης Σεΐτης, όμως, πέρα από τις αθλητικές του διακρίσεις, αποτελεί  για όλους μας και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά σύμβολο και ζωντανό εκφραστή της ιδέας ότι με δύναμη ψυχής, θέληση και  προσήλωση στο στόχο είμαστε ικανοί να πετύχουμε τα πάντα.