Καλεσμένοι στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης (18/2) ο πρώην Υπουργός και βουλευτής ΝΔ, Θοδωρής Ρουσόπουλος και ο πρώην Υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, όπου μεταξύ άλλων σχολίασαν το κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού και την υπόθεση Novartis.

Novartis και προστατευόμενοι μάρτυρες

Για τη διαδικασία εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων στη Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση Novartis οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι αυτή πρέπει να τηρηθεί βάσει νόμου και με τη λογική ενός εισαγγελέα στις ανακρίσεις του. Αμφότεροι οι δύο πολιτικοί υποστήριξαν ότι σέβονται την Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η διαδικασία.

Πέραν αυτού, ο κ. Βίτσας τόνισε πως τη στιγμή που υπάρχει σκάνδαλο παγκοσμίως, πρέπει να αποδειχθεί αν εμπλέκονται πολιτικοί και αυτή είναι η ουσία της Επιτροπής.

Κόντρα για το προσφυγικό

Σχολίασαν επίσης το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού και την ανακοίνωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, για πάγωμα των επιτάξεων χώρων στα νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν νέα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

«Το πάγωμα των επιτάξεων οδήγησε σε κυβερνητική δυσλειτουργία», υποστήριξε ο κ. Ρουσόπουλος και εξήγησε πως δεν πρόκειται για πάγωμα αλλά για διορία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι τοπικοί άρχοντες καλούνται να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

Ισχυρίστηκε ακόμα, πως υπάρχει καχυποψία από την πλευρά της κοινωνίας λόγω του ότι «συνήθως οι πολίτες θεωρούν την κυβέρνηση απέναντι και ότι παίρνει κάποιες αποφάσεις οι οποίες κρύβουν κάτι άλλο πίσω τους». «Αυτή την καχυποψία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Βίτσας, υποστήριξε πως το ενδιαφέρον έγκειται στη γενική πολιτική διαχείριση του προσφυγικού και το άμεσο επιχειρησιακό σχέδιο. Το βασικό τρίπτυχο που απασχολεί τον ίδιο και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μείωση των ροών, η αποσυμφόρηση των νησιών και η ανάληψη ευθύνης από την Ευρώπη.

«Με τα κλειστά κέντρα οδηγούμαστε προς την κόλαση», τόνισε και κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση σε περίπτωση που υπάρξει κίνδυνος σωματικής ακεραιότητας των Ελλήνων πολιτών.

Οι «αρμοί της εξουσίας»

Ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε και στην εσωκομματική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά και με τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα περί «αρμών της εξουσίας».

«Είμαστε πάρα πολύ καθαροί» δήλωσε και πρόσθεσε πως «παραλάβαμε ένα πελατειακό και κομματικό κράτος, το οποίο μας πολέμησε». Αυτό που θέλουν τώρα είναι οι κανόνες, η αξιοκρατία και η διαφάνεια.

Από την πλευρά του ο κ. Ρουσόπουλος υποστήριξε πως «όσο υπάρχει αντίληψη ότι το κράτος μπορεί να αλλάζει, τόσο θα δημιουργούνται αυτές οι συμπεριφορές και παρανοήσεις» και πως «πρέπει να ξεφύγουμε από λογικές των αρμών της εξουσίας».