Μετά από τρεις ώρες αναμονής οι βουλευτές της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν από την ΓΑΔΑ αργά το απόγευμα καθώς ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν είχε εντοπιστεί παρά το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκδόθηκε εις βάρος του.

Σε δηλώσεις του ο κ. Πλεύρης είπε ότι η βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα δεν κατέστη δυνατή και έτσι η επιτροπή διέκοψε για άλλη μέρα ώστε να εκτελεστεί το ένταλμα. «Η επιτροπή λειτούργησε όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Περιμέναμε να έρθει, δεν ξέρουμε ποιος είναι και πώς θα ερχόταν, αρνήθηκε επιμένοντας να εξεταστεί μόνο με τεχνικά μέσα. Μάλιστα σημείωσε ότι με τεχνικά μέσα δεν εξετάστηκε ούτε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, επαναλαμβάνοντας την θέση της πλειοψηφίας της επιτροπής που ζήτησε να τον εξετάσει όπως τον εξέτασε ο κ. Σοφουλάκης.

Σε δήλωσή του εξάλλου ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου με αφορμή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την σχετική ανάρτηση του Αλ. Τσίπρα, τόνισε: «Σήμερα αποκαλύφθηκε ποιοι είναι οι προστάτες των προστατευόμενων μαρτύρων αυτοί που θέλουν να ελέγχουν τους αρμούς της εξουσίας».

Αύριο σειρά έχει η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση», η οποία επίσης δεν αναμένεται να παραστεί καθώς έχει ζητήσει εγγράφως την ανάκληση της κλήσης της ως μάρτυρα, επικαλούμενη την ευρωπαϊκή οδηγία περί υποχρέωσης της εμπιστευτικότητας, ενώ έχει κοινοποιήσει την επιστολή της προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη, αλλά και την Ευρωπαία Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Πάντως αν αρνηθεί η «Κελέση» να προσέλθει στην ΓΑΔΑ για να καταθέσει, αναμένεται να διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή της. Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε επανάληψη του ίδιου σκηνικού που διαδραματίστηκε με τον έτερο προστατευόμενο μάρτυρα «Σαράφη», ο οποίος ακόμα αναζητείται.

Βίαιη προσαγωγή

Νωρίτερα την βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη», διέταξε η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, κλιμάκιο της οποίας -χωρίς την συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ- πήγε στην ΓΑΔΑ προκειμένου να τον εξετάσει. Ο ίδιος ωστόσο αρνήθηκε να εμφανιστεί υποστηρίζοντας ότι δεν τηρούνται οι όροι για την προστασία του.

Σημειώνεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε ζητήσει να καταθέσει με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων ηχητικής μετάδοσης και όχι με φυσική παρουσία, όπως εκ του νόμου προβλέπεται».

Στην ΓΑΔΑ προσήλθαν να εξετάσουν τον μάρτυρα ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Μπούγας, ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, από το ΚΙΝΑΛ ο Βασίλης Κεγκέρογλου, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος (σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση δεν υπέγραψαν το ένταλμα βίαιης προσαγωγής του μάρτυρα).

Σημειώνεται, πάντως, ότι τα στοιχεία του μάρτυρα -ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας κλπ.- δεν είναι γνωστά, ενώ το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΓΑΔΑ λέγεται ότι διαθέτει μόνο ένα τηλέφωνο με το οποίο γίνεται η επικοινωνία μαζί του.