SOS εκπέμπουν από το νησί της Λέσβου πρόσφυγες που συνωστίζονται στους καταυλισμούς της Μόριας αλλά και κάτοικοι οι οποίοι ζητούν την αποσυμφόρηση των Δομών αλλά και να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στη δημιουργία κλειστού Κέντρου.

Το MEGA βρίσκεται από νωρίς το πρωί στη Λέσβο και συγκεκριμένα έξω από τον καταυλισμό της Μόριας μεταφέροντας εικόνες από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένοι να ζουν πρόσφυγες.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στον καταυλισμό της Μόριας, κατοικούν αυτή τη στιγμή γύρω στους 20.000 ανθρώπους, τη στιγμή που η χωρητικότητά της είναι 7.000 άτομα.

Μέσα στη δομή, σύμφωνα με τις καταγγελίες,  υπάρχουν ομάδες με παραβατική συμπεριφορά, κάτι που έχει αντίκτυπο σε όσους διαμένουν εκεί και απειλεί την ασφάλειά τους.

Κραυγή αγωνίας

Την ίδια στιγμή, σε δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και οι κάτοικοι της Λέσβου, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση αποσυμφόρηση της περιοχής της Μόριας και κατ’ επέκταση του νησιού.

Σύμφωνα με τους κατοίκους του νησιού, το αίτημά τους είναι όχι μόνο να μη φτιαχτεί ένα νέο κλειστό κέντρο υποδοχής, αλλά να μη φτιαχτεί κανένα στο νησί.

Συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές

Σύμφωνα με στοιχεία Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από 07.00 της Παρασκευής έως 07.00 σήμερα Δευτέρα υπήρξε ένα περιστατικό έρευνας – διάσωσης στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 33 πρόσφυγες-μετανάστες και ένας διακινητής.

Επίσης καταγράφησαν 5 περιστατικά αποβιβάσεων σε ακτές νησιών.

Ειδικότερα 2 περιστατικά στη Λέσβο με 81 πρόσφυγες-μετανάστες και δυο διακινητές, ένα στο Αγαθονήσι με 43 πρόσφυγες-μετανάστες και ένα στη Σύμη με 21 πρόσφυγες-μετανάστες και ένας διακινητής.

Σημειώνεται πως το Σάββατο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στο Αιγαίο με τους ανέμους να φτάνουν ως 8 μποφορ δεν υπήρξε καμία άφιξη προσφύγων-μεταναστών.

Νέα μέτρα από την κυβέρνηση

Χθες, ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης θέλοντας να ρίξει… γέφυρες προς τους τοπικούς άρχοντες και τους κατοίκους μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για επίταξη οικοπέδων και κτιρίων σε πέντε νησιά του Αιγαίου ώστε να κατασκευαστούν κλειστά Κέντρα κράτησης προσφύγων, προανήγγειλε  βελτιωτικό νομοσχέδιο για την περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών.

Η κυβέρνηση έχει επτά στρατηγικές προτεραιότητες, εξήγησε ο κ. Μηταράκης, την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, που ήδη σε πρώτο βαθμό έχει φτάσει τις 24 ημέρες, την αύξηση των επιστροφών, τη λειτουργία των νέων κλειστών ελεγχόμενων κέντρων, τον αποτελεσματικό έλεγχο των ΜΚΟ, τη διεθνοποίηση της κρίσης και τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

Την ερχόμενη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ θα συναντηθεί με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη όπου αναμένεται να κυριαρχήσει η νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα της μετανάστευσης.

Και αυτό, την ώρα που αναζωπυρώνεται η συζήτηση περί αλλαγής πολιτικής από την ΕΕ στο προσφυγικό καθώς ολοένα και περισσότεροι αρχίζουν να παραδέχονται ότι υπάρχει ανάγκη για αλληλεγγύη και καταμερισμών των βαρών.