Με φυσική παρουσία και χωρίς αλλοιωμένα χαρακτηριστικά θέλει να εξεταστούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες σύμφωνα με την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί πλήρως απειλώντας να απέχει από την διαδικασία επικαλούμενος τις προβλέψεις του νόμου και της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης περί προστασίας μαρτύρων.

ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση τάχθηκαν υπέρ της εξέτασής τους χωρίς «κουκούλες» -μάλιστα το ΚΚΕ ζήτησε επιπλέον να μην καταθέσουν με τα κωδικά τους ονόματα («Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση») αλλά με τα πραγματικά τους στοιχεία, προειδοποιώντας ότι αν δεν τηρηθεί αυτό θα αποχωρήσει.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Θ. Πλεύρης φέρεται να τόνισε στην συνεδρίαση ότι: «Επιθυμούμε να εξετασθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες όπως από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Αυτό που προκύπτει από τα έγγραφα της εξέτασης μαρτύρων είναι ότι ο Εισαγγελέας εξέτασε τους μάρτυρες δια ζώσης χωρίς προστατευμένα χαρακτηριστικά».

Αναφερθείς δε στο έγγραφο Τουλουπάκη που κάνει λόγο για εξέτασή τους με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, σχολίασε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς «ως μη όφειλε και ενώ δεν έχει αποστείλει έγγραφα που η επιτροπή έχει ζητήσει, μας έστειλε επτά σελίδες νουθεσίας για το πώς θα εξετασθούν οι μάρτυρες».

«Σε ό,τι αφορά το γεγονός ότι οι μάρτυρες επικαλούνται υπαρκτό κίνδυνο ζωής εάν καταθέσουν χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά. Εμείς ζητούμε φυσική παρουσία των μαρτύρων χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά και όπως εξετάστηκαν από τους Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου. Προτείνω την απόρριψη των ενστάσεων των μαρτύρων και εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Λάππας ανέφερε ότι: «Δεν θα ρίξουμε τους μάρτυρες στα σκυλιά. Η ΓΑΔΑ είναι σαφής για τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων. Από την ώρα που παίρνουμε απόφαση να πάμε στη ΓΑΔΑ θα κάνουμε αυτό που λέει ο νόμος. Η απόπειρα να εξετασθούν οι μάρτυρες χωρίς καλυμμένα χαρακτηριστικά προσβάλλει το νομικό κόσμο της χώρας».

Όσον αφορά τον εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι: «Σκοπός αυτής της Επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας. Θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η κυρία Τουλουπάκη συνεχίζει να μην αποστέλλει στην επιτροπή τα έγγραφα που της έχουμε ζητήσει. Σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες η άποψή μας είναι ότι δεν κινδυνεύουν από την Επιτροπή, πρέπει να εξετασθούν face to face. Η ελληνική πολιτεία μάς έχει εμπιστευθεί γι’ αυτό».

Ο πρόεδρος της προανακριτικής Ι. Μπούγας ανέφερε ότι: «Ο νόμος για την προστασία προβλέπει να προστατεύονται οι μάρτυρες από το οργανωμένο έγκλημα και τον υπόκοσμο όχι από τους βουλευτές».

Κατά τα λοιπά, με επιστολή του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αναφέρει ότι «επιβάλλεται να αποστείλει τόσο προς ημάς, όσο και προς τον Πρόεδρο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» κάθε κρίσιμο για την διερεύνηση της υπόθεσης έγγραφο γιατί κατά την ποινική προδικασία δεν τίθεται καμία απαγόρευση από την ελληνική έννομη τάξη.