Ημέρα ανασχηματισμού είναι η σημερινή για τη Βρετανία. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απομάκρυνε τέσσερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου από τα καθήκοντά τους.

Πρόκειται για τον υπουργό αρμόδιο για τα θέματα της Βόρειας Ιρλανδίας Τζούλιαν Σμιθ, την υπουργό Στέγασης Έσθερ Μακβέι, την υπουργό Επιχειρηματικότητας Aντρεα Λίντσομ και την υπουργό Περιβάλλοντος Τερέζα Βίλιερς, οι οποίοι επιβεβαίωσαν ότι αποδέχτηκαν την απομάκρυνσή τους.

Παράλληλα, από τη θέση του παραιτήθηκε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζάβιντ, αφού του ζητήθηκε να αντικαταστήσει όλους τους συμβούλους του.

Η πρώτη αποπομπή

Μόλις πριν από ένα μήνα, ο Τζούλιαν Σμιθ πρωτοστάτησε στην άρση του αδιεξόδου και την επίλυση της τριετούς κρίσης για τον καταμερισμό της εξουσίας στο Στόρμοντ (έδρα των πολιτικών θεσμών της βρετανικής επαρχίας) που εμπόδιζε τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Μπέλφαστ και διασφάλισε συμφωνία με το Δουβλίνο για την αποφυγή της επαναφοράς ενός σκληρού συνόρου στην Ιρλανδία.

Σήμερα, ήταν ο πρώτος υπουργός που αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. «Ο Τζόνσον εντοπίζει τον ικανότερο υπουργό της κυβέρνησης και τον απολύει» σχολίασε ο δημοσιογράφος Πίτερ Ομπορν στο Twitter.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ χαρακτήρισε τον Τζούλιαν Σμιθ «έναν από τους εκλεκτότερους πολιτικούς του καιρού μας».

Σε μήνυμά του στο Twitter ο Τζούλιαν Σμιθ έγραψε μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσής του: «Ήταν μεγάλο προνόμιο να υπηρετήσω τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας. Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στον Μπόρις Τζόνσον για την ευκαιρία που μου έδωσε να υπηρετήσω αυτό το εκπληκτικό τμήμα της χώρας».

Οι υπόλοιπες «καρατομήσεις»

Η υπουργός Στέγασης, Έσθερ Μακβέι, η οποία είχε υπηρετήσει προηγουμένως και επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εξέφρασε σε μήνυμά της τη λύπη της για την αποχώρησή της και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον διάδοχό της. «Είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του και θα συνεχίσει να έχει την υποστήριξή μου από τα πίσω έδρανα. Ήταν προνόμιο να υπηρετώ την κυβέρνηση τα τελευταία έξι χρόνια» έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Αντρεα Λίντσομ ευχαρίστησε την ομάδα εργασίας της στο υπουργείο Επιχειρηματικότητας και δήλωσε υπερήφανη για το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το καλύτερο μέρος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων.

Είχε υπηρετήσει και ως υπουργός Περιβάλλοντος και ως επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργία της Τερέζα Μέι, αλλά είχε υποβάλει την παραίτησή της, όπως και η Έσθερ Μακβέι, λόγω των διαφωνιών της με την πρωθυπουργό για τους χειρισμούς της στα θέματα του Brexit, καθώς θεωρούσε ότι έπρεπε να ακολουθήσει σκληρότερη στάση στο θέμα.

Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του. Σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανακοινώνει την παραίτησή του έπειτα από αίτημα του ίδιου και δηλώνει πως ήταν τιμή του να υπηρετήσει από την θέση που κατείχε στη διάρκεια μιας ταραγμένης πολιτικής περιόδου στη χώρα.

Επισημαίνει ότι στη διάρκεια της διαδικασίας αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ προσέφερε την ειλικρινή και ανεξάρτητη νομική του συμβουλή, τόσο στον ίδιο όσο και στην προκάτοχό του Τερέζα Μέι, για την επίτευξη του στόχου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Δύο ακόμη υφυπουργοί στο υπουργείο Μεταφορών απομακρύνθηκαν, ο Τζορτζ Φρίμαν και η Νασράτ Γκανί, όπως και ο υφυπουργός αρμόδιος για τα πανεπιστήμια και την επιστημονική έρευνα Κρις Σκίντμορ.

Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών

Στο πλαίσιο του ανασχηματισμού μετά το Brexit, από τη θέση του παραιτήθηκε ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Σατζίντ Τζάβιντ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

«Ο Τζάβιντ απέρριψε τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έπρεπε να αποπέμψει όλους τους ειδικούς συμβούλους του και να τους αντικαταστήσει με ειδικούς συμβούλους της Ντάουνινγκ Στριτ προκειμένου να δημιουργηθεί μία ομάδα. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι κανένας υπουργός που σέβεται τον εαυτό του δεν θα αποδεχόταν αυτούς τους όρους» δήλωσε πηγή του περιβάλλοντος του Τζάβιντ.

Ο Μπόρις Τζόνσον διόρισε τον Ρίσι Σουνάκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής γραμματέας στο συγκεκριμένο υπουργείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σουνάκ θα αναλάβει τώρα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών παρά το γεγονός ότι εισήλθε στο κοινοβούλιο λιγότερο από πέντε χρόνια πριν.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα

Πάντως, διατηρούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον οι υπουργοί Εξωτερικών Ντομινίκ Ράμπ, Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ, ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Μάικλ Γκοβ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ και η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Λιζ Τρους, σύμφωνα με ανακοινώσεις του γραφείου του πρωθυπουργού σχετικά με τον ανασχηματισμό.

Νέος υπουργός Επιχειρηματικότητας ορίστηκε ο μέχρι πρότινος υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Αλόκ Σάρμα, ο οποίος αντικαθιστά την Άντρεα Λίντσομ, ενώ ορίστηκε να είναι επίσης ο επικεφαλής της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή COP26, που θα φιλοξενηθεί στη Γλασκώβη (9-19 Νοεμβρίου). Υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης αναλαμβάνει η Αν – Μαρί Τρεβέλιαν, προηγουμένως υφυπουργός ‘Αμυνας.