Μια νέα εποχή και μια νέα αναπτυξιακή δεκαετία εγκαινίασε σήμερα η AEGEAN, παρουσιάζοντας σε μία εντυπωσιακή τελετή, τα πρώτα της νέα αεροσκάφη από τα συνολικά 46 της οικογένειας A320 Neo της Airbus, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συμβολίζοντας αυτή τη νέα αφετηρία ο ελληνικός αερομεταφορέας παρουσίασε και την ανανεωμένη εταιρική του ταυτότητα, που αποτυπώνει σε μεγαλύτερο βαθμό την ελληνικότητά της, με τον νέο στόλο να αποτελεί όχημα για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική.

«Σήμερα η ιστορία της AEGEAN συναντά το μέλλον. Πετύχαμε πολλά στα 20 χρόνια παρουσίας μας, ίσως και περισσότερα από αυτά που περίμενε ο ιδρυτής μας Θόδωρος Βασιλάκης» τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης.

«Η τρίτη δεκαετία της AEGEAN, η πρώτη της Ελλάδας μετά την κρίση» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μόλις 18 μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Airbus, τα πρώτα τρία νέα αεροσκάφη παραλήφθηκαν και ξεκινούν πτήσεις από την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, να πετούν, ενώ η νέα γενιά των ανθρώπων της AEGEAN προετοιμάζεται για την νέα δεκαετία.

Παράλληλα, ζήτησε από την ελληνική Πολιτεία να ανατρέψει την «αρνητική ανάπτυξη των υπηρεσιών υποστήριξης της αεροναυτιλίας», που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια λόγω κυρίως της οικονομικής ύφεσης. «Στη διάρκεια της κρίσης η σταδιακή παραχώρηση των αεροδρομίων δημιούργησε το αναγκαίο πλαίσιο για τη βελτίωση των υποδομών των αεροδρομίων, αλλά οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου υποχώρησαν. Παρότι στο ίδιο διάστημα τα τέλη που καταβάλουν οι αεροπορικές και οι επιβάτες τους αυξήθηκαν. Η τάση αυτή πρέπει να αντιστραφεί και αυτό είναι θέμα βούλησης και όχι κονδυλίων» τόνισε.

Για μια φωτεινή ημέρα για την πατρίδα μας, την εθνική οικονομία, τον κόσμο των επιχειρήσεων και όλους τους εργαζόμενους της AEGEAN, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. «Μία ελληνική εταιρεία προχωρά στη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έγινε ποτέ στον τομέα των αερομεταφορών και σε μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα. Υποδεχόμαστε με καμάρι το πρώτο από τα 46 ολοκαίνουργια Airbus της AEGEAN. Μια παραγγελία σε μέγεθος ανάλογο με εκείνων των διεθνών κολοσσών του κλάδου» είπε.

Στα 2,7 δισ. ευρώ η συμβολή της AEGEAN στα δημόσια έσοδα κατά την κρίση

Έχοντας συμβάλλει στα δημόσια έσοδα κατά 2,7 δις. ευρώ μέσα στη δεκαετία της κρίσης, η AEGEAN πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα. Η πρόσφατη επέκταση της παραγγελίας κατά 16 αεροσκάφη ανεβάζει την ανανέωση του στόλου σε έως 46 αεροσκάφη με option για ακόμη 12, εφόσον παραστεί ανάγκη. Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, η εταιρεία επενδύει στην εξωστρέφεια, ενώ μετέφερε 15 εκατ. επιβάτες μόνο τη χρονιά που μας πέρασε, διπλασιάζοντας μέσα σε 6 χρόνια τους επιβάτες εξωτερικού.

H Aegean έχει συμβάλει στα δημόσια έσοδα με 2,7 δισ. ευρώ μόνο κατά τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, ενώ θα επενδύει τα επόμενα χρόνια, σε ετήσια βάση, το ποσό των 500 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του στόλου της. Υπολογίζεται ακόμη ότι κάθε ευρώ που δαπανάται και κάθε αεροσκάφος που προστίθεται στο στόλο της Aegean δημιουργεί 70 άμεσες νέες θέσεις στην επίγεια και αεροπορική εξυπηρέτηση, αυξάνει τους νέους επιβάτες κατά 100.000 και τα έσοδα για τον τουρισμό κατά 80 εκατ. ευρώ.

Τα τρία αεροπλάνα που έχει παραλάβει η αεροπορική, θα προστεθούν σταδιακά στο δίκτυο από την Παρασκευή, επιτρέποντας τη διάθεση 1,5 εκατ. περαιτέρω θέσεων. Όπως σημείωσε ο κ. Γερογιάννης, η αεροπορική έχει διαμορφώσει το πιο διευρυμένο δίκτυο που είχε ποτέ ελληνική εταιρεία, με περισσότερους από 50 προορισμούς εσωτερικού και 100 δρομολόγια εξωτερικού.