Τον τέταρτο κύκλο διευκρινιστικών αιτημάτων υποψήφιων επενδυτών σχετικά µε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ Υποδομών απάντησε χθες το ΤΑΙΠΕΔ.

Η «βροχή» ερωτήσεων καταδεικνύει το ιδιαιτέρως υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για το 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών, όχι μόνο από ευρωπαϊκές εταιρείες αλλά και από επενδυτές εκτός ΕΕ.

Ειδικότερα, ορισμένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί αφορά στο εάν μπορεί να συμμετάσχει στην πρώτη φάση των διαγωνιστικών διαδικασιών επενδυτής, του οποίου η έδρα βρίσκεται εκτός ΕΕ και άρα δεν υπόκειται στα ευρωπαϊκά κανονιστικά πλαίσια.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν στο «Βήμα» στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εξετάζονται σοβαρά και αιτήματα που έχουν υποβληθεί για παράταση στην προθεσμία εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος.

Η σχετική προθεσμία λήγει την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κατώφλι του Ταμείου έχουν περάσει οκτώ διεκδικητές για προκαταρκτικές διερευνητικές επαφές, εξηγώντας ότι το ενδιαφέρον είναι υψηλό καθώς διαβλέπουν υψηλές σταθερές αποδόσεις, με το WACC να φτάνει και το 9,7%.

Στα μεγάλα φαβορί συγκαταλέγονται τρία με τέσσερα funds, τα οποία επενδύουν σε υποδομές και ενέργεια, καθώς και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση δικτύων φυσικού αερίου όπως η Italgas, η γαλλική Engie και η γερμανική EON. Μάλιστα, το «παρών» δεν αποκλείεται να δώσει και η ιταλική Snam, πιθανώς μέσω του ΔΕΣΦΑ. Στην περίπτωση που οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, αναμένεται ότι το τίμημα θα ανέβει πολύ ψηλά.

Στη ΔΕΠΑ Υποδομών (ΤΑΙΠΕΔ 65%, Ελληνικά Πετρέλαια 35%) έχουν εκχωρηθεί τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου της Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 51% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (διαχειρίζεται τα δίκτυα σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία), το 100% της ΔΕΔΑ (η εταιρεία που διαχειρίζεται τα δίκτυα στο υπόλοιπο της χώρας), η κυριότητα της ΔΕΠΑ επί των παγίων των δικτύων διανομής, το δίκτυο οπτικών ινών, ​τα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ΔΕΠΑ αναφορικά με την ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων υποδομής δικτύων διανομής συμπεριλαμβανομένων έργων υποδομής συμπιεσμένου φυσικού αερίου ή μικρής κλίμακας LNG.