Δυναμικό άνοιγμα στην τεράστια κινεζική αγορά για το υψηλής ποιότητας ελληνικό ελαιόλαδο κάνει η κρητική Terra Creta. Με τη συμβολική αφιέρωση ενός ελαιοδένδρου, που για περισσότερα από 40 χρόνια έχει τις ρίζες του λίγα μέτρα από εκεί που σήμερα βρίσκεται η είσοδος του σύγχρονο ελαιουργείου της εταιρείας, στην πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Τσανγκ Τσιγιουέ, η εταιρεία έχτισε γέφυρες ανάπτυξης στην ασιατική αγορά.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της εταιρείας, η οποία εξάγει το 95% της παραγωγής της σε 45 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Φιλανδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Κίνα και η Νότια Κορέα, εχθές υποδέχθηκε την Κινέζα πρέσβη στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κολυμβάρι Χανίων. «Η Ελλάδα πρέπει να στρέψει το βλέμμα της στην Κίνα για την προώθηση των προϊόντων της και η Πρεσβεία μας είναι έτοιμη να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά η πρέσβης.

Όπως εξήγησε, τα ελαιόλαδα Ισπανίας και Ιταλίας κατακλύζουν την κινεζική αγορά, καθώς η αξία του ελληνικού ελαιολάδου δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προβολής στην ασιατική αγορά. Όσο όμως, οι Κινέζοι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αναζητούν πια πρότυπα βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει για το ελληνικό λάδι. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην μεγάλη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στους Κινέζους καταναλωτές, που μπορεί να αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ως επιστέγασμα μάλιστα της επίσκεψής της στην Terra Creta, επισήμανε ότι η τεχνογνωσία και η υψηλή ποιότητα αποτελούν εγγύηση για τη σταθερή ανάπτυξή της στην κινεζική αγορά.

«Αναδεικνύουμε με την κίνησή αυτή, την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία  δυναμώνει χρόνο με το χρόνο δημιουργώντας λαμπρές και αμοιβαία επωφελείς προοπτικές. Για εμάς στην Terra Creta είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί έρχεται, εκτός των άλλων, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης. Σε μια περίοδο που αγρότες και επαγγελματίες του χώρου χρειάζονται στήριξη και μια αισιόδοξη προοπτική. Αλλά και γιατί αποτελεί μια αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας της Terra Creta ως ηγέτιδας δύναμης στο χώρο της ελαιοπαραγωγικής διαδικασίας» είπε χαιρετίζοντας την τελετή αφιέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Νεκτάριος Δαδής.

Έμφαση στην καινοτομία και την αειφορία

Με όχημα την καινοτομία, ήδη από την ίδρυσή της πριν 19 χρόνια, και κυρίως με την ένταξή της στον Όμιλο AVIAREPS το 2012, η Terra Creta έχει γίνει πρότυπο για την ελληνική ελαιοπαραγωγή. Με κάποιους από τους σταθμούς να είναι η δημιουργία εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου με βαλβίδα ψεκασμού spray το 2006, η πρωτοπορία στο «ιχνηλατίσιμο ελαιόλαδο» από το 2007 και το τελευταίας τεχνολογίας -εν πολλοίς «tailor made»- ελαιοτριβείο το 2010.

Το ελαιοτριβείο της Terra Creta στο Κολυμβάρι Χανίων είναι ένα από τα πιο προηγμένα στην Ευρώπη και η πλειοψηφία των καινούργιων μηχανημάτων του, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στην Κρήτη. Τα περισσότερα από τα τμήματά του σχεδιάστηκαν με βάση την εμπειρία της ομάδας της Terra Creta. Μια ομάδα 1.200 ελαιοπαραγωγών συνεργάζεται στενά με την εταιρεία για την παραγωγή ακόμα καλύτερου ελαιόκαρπου, αναγκαία πρώτη ύλη για την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας.

Για την ανάδειξη των αρχών της αειφρορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην καρδιά της φιλοσοφίας του Ομίλου AVIAREPS, μίλησε ο πρόεδρος κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, χαιρετίζοντας την επίσκεψη της Κινέζας πρέσβη. «Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας προγραμματίζει μια σειρά από δράσεις που θα καταστήσουν την αειφορία κεντρική αξία στην εταιρική μας κουλτούρα. Σύντομα, θα ανακοινώσουμε πρωτοβουλίες που φιλοδοξούμε να αλλάξουν πολλά στο χώρο της έρευνας και την καινοτομίας. Με τις κινήσεις αυτές αναδεικνύουμε τον όμιλο AVIAREPS ως ένα πρότυπο σύγχρονου εταιρικού ομίλου, που αναπτύσσεται και καινοτομεί συγχρονίζοντας τα βήματά του με τις ευρύτερες σημερινές απαιτήσεις της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής ευθύνης» ανέφερε.

Πρότυπο και για άλλες εταιρείες

Ως μια εμβληματική εταιρεία για την Κρήτη, χαρακτήρισε την Terra Creta ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νικόλαος Καλογερής, χαιρετίζοντας την εκδήλωση. «Είναι σημαντικό πατώντας κι εμείς σε ένα προϊόν όπως το ελαιόλαδο να αναδείξουμε τις μεγάλες δυνατότητές μας. Η εταιρεία δείχνει τον δρόμο και σε άλλες εταιρείες της Κρήτης και θέτει το μέτρο για όλους εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, έκανε λόγο για μια πρότυπη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής που εκπροσωπεί επάξια το σύνολο των τυποποιητών και εξαγωγέων ελαιολάδου. «Είναι ένα μοντέλο για το ελληνικό ελαιόλαδο» είπε.