Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε το σχέδιο της κυβέρνησης «να κλείσουν οι σημερινές άναρχες δομές και να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, παρά τις οξύτατες αντιδράσεις των τοπικών φορέων.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η πολιτική στο προσφυγικό/μεταναστευτικό άλλαξε με κεντρικούς άξονες την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, την αύξηση των επιστροφών και τη δημιουργία κλειστών δομών.

Υποστήριξε ότι «εδώ και δύο μήνες περίπου έγινε εξαντλητικός διάλογος με τους αρμόδιους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς για τη χωροθέτηση των κλειστών δομών στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Ο διάλογος αυτός δεν μπορεί να διαιωνίζεται γιατί το πρόβλημα πιέζει για λύσεις και όχι για διαπιστώσεις. Σημειώνεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου είχε ζητήσει μέτρα εκτάκτου ανάγκης για τα νησιά, ιδίως μετά τα επεισόδια στη Μόρια».

«Ανάλογες δομές, δίπλα σε υφιστάμενες δομές θα δημιουργηθούν και στη Λέρο και στην Κω, σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο».

«Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, τόσο ως προς τη λειτουργία τους όσο και ως προς την κίνηση των φιλοξενούμενων. Έξοδος θα γίνεται με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης, θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και θα επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη. Επιπλέον, προχωρούμε στη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), ώστε να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ. που λειτουργούν στη χώρα μας» είπε.

Εκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

Συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι, το περιφερειακό συμβούλιο Βορείου Αιγαίου μετά τη χθεσινή πράξη του νομοθετικού περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση επιτάσσει για τρία χρόνια εκτάσεις για τη δημιουργία κλειστών δομών φιλοξενίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό, για την ερχόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας αιγαιοπελαγίτικων οργανώσεων, έξω από το κτίριο του Υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα.

Ωστόσο, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης προειδοποιούν ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη σύσκεψη που έχει πραγματοποιηθεί στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασιλίσσης Σοφίας με την συμμετοχή της περιφερειακής Αρχής και των πέντε νησιών που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος.

«Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Μηταράκης: Δεν υπήρξε αιφνιδιασμός

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν, ακολουθούμε και υλοποιούμε όσα είχαμε πει προεκλογικά. Για να μειωθούν οι ροές απαιτούνται κλειστά κέντρα» τόνισε ο Νότης Μηταράκης, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιτάξει περιοχές για να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1,  αποκάλυψε ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου που διαμαρτύρονται για την επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.

Στην υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων προς τους δήμους του ανατολικού Αιγαίου προχωράει η κυβέρνηση, μετά το σάλο της απόφασης για επίταξη εκτάσεων και κτιρίων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, προχωρά η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, υπέγραψε απόφαση για την καταβολή ανταποδοτικών τελών στους δήμους που επιβαρύνθηκαν το 2019 από τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόκειται για το ποσό των 9,491 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα διαμοιραστεί με τη μορφή των 150 ευρώ ανά διαμένοντα στις μονάδες φιλοξενίας.