Το… γάντι στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Ελευσίνας για τη διάσωσή της εταιρείας και  των 600 θέσεων εργασίας πετά η κυβέρνηση, η οποία φέρεται να οριοθετεί τις εξελίξεις στις 31 Μαρτίου.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, προωθεί το μοντέλο της Σύρου, με ενδιαφερόμενο επενδυτή τον ιδιοκτήτη του νησιωτικού ναυπηγείου, την αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ.

Ωστόσο για να εκκινήσει η διαδικασία της εκκαθάρισης εν λειτουργία θα πρέπει ο σημερινός ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας Νίκος Ταβουλάρης να συμφωνήσει στο κυβερνητικό σχέδιο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατά τη διάρκεια απάντησής του σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή: «Την έναρξη της διαδικασίας την έχει στα χέρια του ο νυν ιδιοκτήτης, ο κύριος Ταβουλάρης, ο οποίος ή θα βρει χρήματα για να πληρώσει τα χρέη του και να προχωρήσουν τα ναυπηγεία – αν βρει, δικά του είναι, καλώς να ορίσει – ή αν δεν βρει, θα πρέπει να ακολουθήσει το κυβερνητικό σχέδιο, που είναι το ίδιο με αυτό της Σύρου».

Δηλαδή, η μεταβίβαση των μετοχών των ναυπηγείων σε μία ενδιάμεση εταιρεία, που μαζί με τους πιστωτές θα πάει στο δικαστήριο, θα βγει η δικαστική απόφαση και θα συνεχίσει με λειτουργία από την ONEX μέχρι την τελική μεταβίβαση.

Θα πρέπει λοιπόν να συναινέσει ο κ. Ταβουλάρης.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «εάν δεν υπογράψει ο κ. Ταβουλάρης, τα ναυπηγεία θα κλείσουν και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους».

Η καταληκτική ημερομηνία φαίνεται να είναι η 31η Μαρτίου καθώς τότε τα μοναδικά έργα που εκτελεί το Ναυπηγείο της Ελευσίνας (δύο τορπιλάκατοι του Πολεμικού Ναυτικού) θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Είναι ο μοναδικός χρηματοδότης της εταιρείας και όπως έχει αποσαφηνιστεί δεν είναι δυνατόν να δοθεί άλλη παράταση για την κατασκευή τους, εκτός και αν υπάρχει εγγυημένο σχέδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.