Εξίσωση των αμοιβών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και καθιέρωση ωραρίου εργασίας για τα διευθυντικά στελέχη περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο προτίθεται να «ανοίξει» θέμα αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, την ίδια ώρα που ξεκινά η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, δηλαδή έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου.

Προάγγελο των επερχόμενων αλλαγών αποτελεί η σύσταση επιτροπής νομικών και στελεχών – υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας για την επικαιροποίηση της κωδικοποίησης του Εργατικού Δικαίου. Στην απόφαση διορισμού της επιτροπής σημειώνεται ότι έργο της πέραν των άλλων είναι «και η κατάθεση προτάσεων για τυχόν αλλαγές που κρίνονται αναγκαίες».

Προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Αννα Στρατινάκη, η οποία προεδρεύει της επιτροπής, σε μία από τις συναντήσεις ζήτησε από τους νομικούς να συνεισφέρουν με προτάσεις και εκτός του έργου της κωδικοποίησης του Εργατικού Δικαίου, γύρω από τα θέματα που προτίθεται να «ανοίξει» η κυβέρνηση στα εργασιακά.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα ζητήματα των αλλαγών που πρόκειται να τεθούν αφορούν τον συνδικαλιστικό νόμο, την εξίσωση των αμοιβών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και το ωράριο εργασίας των διευθυντικών στελεχών.

Από αυτά, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει μόνο τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Πρόθεσή της είναι η αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης για απεργία, με την ηλεκτρονική συμμετοχή όλων των συνδικαλισμένων – εργαζόμενων, η δημιουργία μητρώου και οι διατάξεις για τις συγκεντρώσεις στο κέντρο της πόλης.

Ερωτηματικό αποτελεί η εξίσωση των αμοιβών υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών και ειδικότερα ποιους θα θίξει και εις βάρος ποιων θα γίνει.

Πέραν αυτών προς το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προεκλογικά ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού θα κινείται με ρυθμό διπλάσιο από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ». Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 2,8%.

Καθορισμός νέων ορίων

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου στην οποία προβλέπεται αύξηση στις κατώτατες αμοιβές 7,5% για το 2020 και 7,5% για το 2021. Ταυτοχρόνως ζητά να επανέλθει η αρμοδιότητα καθορισμού των αμοιβών στους κοινωνικούς εταίρους. Προβλέπει, επίσης, την καθολική επανίσχυση του επιδόματος γάμου.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αλέξη Τσίπρα ότι «επανήλθαν στις προσφιλείς τακτικές τους του λαϊκισμού και της δημαγωγίας, καθώς μιλούν για αυξήσεις με έναν εντελώς αυθαίρετο τρόπο, χωρίς να τεκμηριώνουν από πού και, κυρίως, πώς δικαιολογείται μια τέτοια αύξηση». Οπως τόνισε ο κ. Βρούτσης «στις ανεύθυνες εξαγγελίες του πρωθυπουργού της μερικής απασχόλησης και των μισθών κάτω από το επίδομα ανεργίας, απαντάμε με το μεταρρυθμιστικό έργο μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης. Είναι ο μόνος ασφαλής και υπεύθυνος δρόμος που θα επιτρέψει τη δημιουργία βιώσιμων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με  αυξήσεις δίκαιες και ανάλογες των κόπων και των θυσιών των εργαζομένων».

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία για τον καθορισμό των νέων ορίων των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα, ενώ οι νέες αυξημένες αμοιβές – σύμφωνα με τον νόμο – θα ισχύσουν από τις αρχές του 2021.

Τέλος, ετοιμάζονται οι κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις για την «Εργάνη ΙΙ», το ψηφιακό ωράριο και την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και η σταδιακή εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων που ψηφίστηκαν το προηγούμενο φθινόπωρο και η ισχύς τους ανατίθεται με εξουσιοδοτικές διατάξεις σε υπουργικές αποφάσεις.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις τριετίες

Τους επόμενους μήνες αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μεγάλο θέμα των τριετιών, κατά της καταβολής των οποίων έχουν προσφύγει οι εργοδοτικές οργανώσεις. Η απόφαση του ΣτΕ αφορά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα. Το δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσο χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 θα συνεχίσουν να δικαιούνται (ή θα χάσουν) επιδόματα ύψους έως και 195 ευρώ τον μήνα.
Η απόφαση για τις τριετίες αναμένεται να γίνει γνωστή πριν από τη θεσμοθέτηση του νέου ελάχιστου μισθού και ημερομισθίου.