Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τη Σλοβενία με κύρια χαρακτηριστικά τούς θυελλώδεις ανέμους που πνέουν ισχυροί, προκαλώντας διακοπές ηλεκτροδότησης σε περιφέρειες της χώρας, κυκλοφοριακές συμφορήσεις στα αστικά κέντρα και οδηγώντας την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να αναβαθμίσει το επίπεδο επικινδυνότητας των καιρικών φαινομένων σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αυτοκίνητο που οδηγούσε άνδρας, καταπλακώθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους, στον οδικό άξονα Ντράβογκραντ – Μάριμπορ.

Το ανατολικό τμήμα της Σλοβενίας είναι αυτό που πλήττεται περισσότερο από τα έντονα καιριά φαινόμενα. Δέντρα ξεριζώθηκαν και βρέθηκαν σε στέγες σπιτιών τις οποίες και κατέστρεψαν, κολώνες ηλεκτροδότησης έπεσαν σαν «χάρτινοι πύργοι» στο έδαφος , βυθίζοντας στο σκοτάδι πόλεις και χωριά.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και οι αρχές κλήθηκαν να παρέμβουν σε εκατοντάδες περιστατικά απεγκλωβισμού και διάσωσης πολιτών το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Πολύωρες διακοπές ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν στις περιοχές του Ζρέτσε, Απάτσε, Λεντάβα και Ιβάντσνα Γκόριτσα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3.000 πολίτες να μένουν στο σκοτάδι.

Στο μεταξύ, οι άνεμοι συνεχίζουν να πνέουν με ταχύτητα 70-100 χλμ ανά ώρα στα ανατολικά και βορειοανατολικά και από 70 έως 90 χλμ./ώρα σε άλλες περιοχές της χώρας, ανακοίνωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα έχει αναβαθμιστεί σε «κόκκινο συναγερμό» στις βορειοανατολικές περιοχές της Σλοβενίας και οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για την προστασία τους και την προφύλαξη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ