Λάδι στη φωτιά φαίνεται πως έριξε η κυβέρνηση με την απόφασή της να εκδώσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξουσιοδοτώντας το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να επιτάσσει περιοχές στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστά κέντρα για τους πρόσφυγες.

Στα χαρακώματα οι κάτοικοι και οι τοπικοί άρχοντες των νησιών που σηκώνουν το κύριο βάρος του προσφυγικού, μιλούν για αιφνιδιασμό και αρνητική έκπληξη από την πλευρά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα και προχωρούν σε έκτακτες συνεδριάσεις απειλώντας ακόμη και με ακύρωση της σύσκεψης της Πέμπτης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έχει ανακοινωθεί η πραγματοποίηση σύσκεψης για τις νέες δομές στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας με τη συμμετοχή της Περιφερειακής αρχής και των πέντε Δήμων των μεγάλων νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Προειδοποιούν δε ότι θα αντισταθούν στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων με κάθε τρόπο. «Όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα

«Έκπληξη» που μάλιστα εικάζει «ότι έγινε λόγω της συνάντησης της Πέμπτης και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει μερικά πράγματα», χαρακτηρίζει ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης τη σημερινή ανακοινωθείσα απόφαση της κυβέρνησης για πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης για τη δημιουργία κλειστών δομών παραμονής αιτούντων άσυλο, σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.

«Καμία νέα δομή, κλείσιμο υφιστάμενων»

«Οι αποφάσεις που έχουμε λάβει μιλάνε για καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφιστάμενων. Τούτο έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η κοινωνία θα αντιδράσει.»

» Εμείς σεβόμαστε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και ως μηχανικός έχω διδαχθεί ότι όταν η τοπική κοινωνία δεν θέλει ένα έργο αυτό δεν γίνεται. Με σωφροσύνη, χωρίς να εξάπτουμε τα πάθη, στο πλαίσιο της νομιμότητας θα κάνουμε αυτό που πρέπει», σημειώνει στη δήλωση του ο κ. Μουτζούρης.

Μιλώντας μάλιστα στο Real Fm, ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε το πρωί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ότι, όπως είπε στον κ. Μηταράκη, «εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε».

Τέλος, ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι εξήγησε τη θέση του στον αρμόδιο Υπουργό ενώ υπογράμμισε ότι θα πάει σήμερα στα σημεία που έχουν οριστεί προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα.

Έκτακτες συνεδριάσεις

Για το θέμα πραγματοποιούνται έκτακτες συνεδριάσεις σήμερα των δημοτικών Συμβουλίων τόσο του Δήμου Μυτιλήνης όσο και του Δήμου δυτικής Λέσβου. Ήδη δε έπεσε στο τραπέζι η ιδέα ως πρώτη άμεση αντίδραση να μην συμμετέχουν οι τοπικοί άρχοντες στη σύσκεψη με τα κυβερνητικά στελέχη για τις νέες δομές.

«Αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση»

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται η τοποθεσία «Καράβας», κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους περιοχών που δοκιμάζονται από το προσφυγικό να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον Νότη Μηταράκη.

«Η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη. Πρότεινα ήδη στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου» αναφέρει στη δήλωσή του ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος (στα όρια του δήμου Δυτικής Λέσβου βρίσκεται η έκταση που ανακοινώθηκε ότι επιτάσσεται) .

Με άλλη κοινή δήλωση, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Βέρρος Ταξιάρχης, οι πρόεδροι Κοινοτήτων και από τους δύο δήμους Δυτικής Λέσβου και Μυτιλήνης και συγκεκριμένα οι πρόεδροι Μανταμάδου, Κάπης, Κλειούς, Πελόπης, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης, Μυστεγνών, Λουτροπόλεως Θερμής, Πύργων Θερμής, Στύψης, Συκαμινέας, και Λεπετύμνου με τους Κοινοτικούς Συμβούλους και πολλούς κατοίκους της περιοχής, εκφράζουν την αντίθεση τους στην κατασκευή της δομής όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή «Καράβας», αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του νησιού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)