H ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανέκαμψε σήμερα, σε μία άστατη συνεδρίαση, ανακτώντας μεγάλο μέρος από τις απότομες απώλειες της Παρασκευής, μετά την ανακοίνωση νέων ορίων στις συναλλαγές σε ξένα νομίσματα από την τραπεζική εποπτική Αρχή.

Επενδυτές και χρηματιστές ανέφεραν ότι οι μεγάλες πωλήσεις του τουρκικού νομίσματος και η ανάκαμψή του υποδηλώνουν ότι οι τουρκικές κρατικές τράπεζες προχώρησαν ξανά σε παρεμβάσεις για να προστατεύσουν τη λίρα, μετά τις πωλήσεις δεκάδων δισ. δολαρίων πέρυσι.

Η τραπεζική Αρχή (BDDK) μείωσε χθες το όριο των συναλλαγών των τουρκικών τραπεζών – για την ανταλλαγή νομισμάτων (forex swap), στην τρέχουσα και προθεσμιακή αγορά – με ξένες οντότητες στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου τους από το 25% που είχε καθοριστεί τον Αύγουστο του 2018, κατά τη διάρκεια της χειρότερης συναλλαγματικής κρίσης της Τουρκίας.

Το τουρκικό νόμισμα ενισχύθηκε νωρίτερα έως το επίπεδο των 5,975 λιρών ανά δολάριο. Την Παρασκευή είχε κάνει βουτιά στις 6,05 λίρες ανά δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο σε τακτική διαπραγμάτευση από τον Μάιο, καθώς το ράλι του δολαρίου στο τέλος της εβδομάδας προκάλεσε μαζικές πωλήσεις σε όλες τις αναδυόμενες αγορές.

«Η κίνηση (της BDDK) αποτελεί ένα ακόμη βήμα για να αποφευχθεί μία πιθανή αστάθεια της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να ενισχυθούν τα συναλλαγματικά διαθέσιμα», ανέφερε η Yatirim Finansman σε σημείωμα στους πελάτες της. Στέλεχος τουρκικής τράπεζας δήλωσε ότι η κίνηση αυτή στήριξε τη λίρα σήμερα. Τα νέα συναλλαγματικά όρια της BDDK αποτελούν μέρος μίας σειράς μέτρων για τη σταθεροποίηση του νομίσματος που πήρε η κυβέρνηση μετά την κρίση του 2018, η οποία μείωσε την αξία του κατά 36% σε δύο χρόνια και ώθησε στην ύφεση την τουρκική οικονομία.

Το επιτόκιο ανταλλαγής της λίρας για μία ημέρα (overnight swap rate) εκτινάχτηκε στο 65% στο Λονδίνο από 9,5% την Παρασκευή. Η εξασθένιση της λίρας την Παρασκευή σημειώθηκε, επίσης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα μπορεί να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων και ο τουρκικός στρατός ετοιμαζόταν για μεγαλύτερες συγκρούσεις στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ