Η Τουρκία έστειλε εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας σήμερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια πόλη στρατηγικής σημασίας κοντά στην επαρχιακή πρωτεύουσα.

Η ανάπτυξη νέων τουρκικών δυνάμεων έγινε τη στιγμή που αξιωματούχοι από την Τουρκία και τη Ρωσία συζητούσαν στην Άγκυρα τις εξελίξεις στον τελευταίο μεγάλο θύλακα της συριακής αντιπολίτευσης.

Απειλείται η εύθραυστη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας

Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk, οι συζητήσεις αυτές κράτησαν τουλάχιστον τρεις ώρες και έγιναν, κεκλεισμένων των θυρών, στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Λόγω της κλιμάκωσης στην Ιντλίμπ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 500.000 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα, απειλείται η εύθραυστη συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα απωθήσουν τις συριακές (που στηρίζονται από τη Ρωσία) αν δεν αποσυρθούν από την επαρχία αυτή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

430 οχήματα σε ένα 24ωρο, συγκροτούν νέο φυλάκιο

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα συριακά μέτωπα, τις τελευταίες 24 ώρες έχουν περάσει στην Ιντλίμπ 430 τουρκικά στρατιωτικά οχήματα.

Οι τουρκικές δυνάμεις συγκροτούν επίσης ένα νέο φυλάκιο στο Αλ Μαστούμαχ, στα νότια της πόλης Ιντλίμπ.

Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέφερε ότι από την Παρασκευή έχουν σταλεί στην περιοχή 350 οχήματα που μεταφέρουν άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πυρομαχικά.

Νωρίτερα, η συριακή κρατική τηλεόραση συνδέθηκε ζωντανά με την πόλη Σαρακέμπ, που απέχει 15 χιλιόμετρα από την Ιντλίμπ και ελέγχεται πλέον πλήρως από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Tass-AFP