Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, όμως δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία γι΄αυτό, σύμφωνα με το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης.

«Ο δράστης της επίθεσης στον τομέα Στρέταμ στο νότιο Λονδίνο χθες είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση απαντώντας στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών του συνασπισμού», αναφέρεται σε δήλωση που μετέδωσε το Amaq.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης,ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους, είχε μοιραστεί ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα στο διαδίκτυο και είχε παροτρύνει την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα itv, ο Σουντές Αμάν δεν ήταν μόνο τρομοκράτης του Ισλαμικού Κράτους, αλλά γνωστός και μη εξαιρετέος στις βρετανικές αρχές. Μάλιστα, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα βρετανοί αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει από τον περασμένο Δεκέμβριο να μην αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν τους είχε πείσει ότι είχε πάρει το μάθημά του στη φυλακή.

Σύμφωνα, δε, με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο δράστης έμεινε στη φυλακή πάνω τρία χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος μία εβδομάδα πριν από την επίθεση. Ο Αμάν είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από λίγες μέρες, καθώς εξέτιε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών για 13 υποθέσεις σχετικές με την τρομοκρατία.

Είχε παραδεχτεί την ενοχή του για την κατοχή και διανομή τρομοκρατικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εγχειριδίων κατασκευής βόμβας και οδηγών μάχης μαχαιριών. Αλλά αφέθηκε ελεύθερος μόλις πριν από λίγες μέρες, παρά τους φόβους ότι εξακολουθούσε να προωθεί εξτρεμιστικές απόψεις, ανοίγοντας το δρόμο για την επίθεσή του.

Αυτό όμως που σοκάρει είναι οι αποκαλύψεις για τον 19χρονο δράστη που έκανε το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Αμάν αποκαλύφθηκε πως στο πρόσφατο παρελθόν προσπαθούσε να «ενθαρρύνει» την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Σε μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του, πίεζε την κοπέλα του να κάνει κι αυτή επιθέσεις και κυρίως να επιτεθεί στους γονείς της, αποκεφαλίζοντάς τους.

Ο Σουντές Αμάν είχε συλληφθεί όταν ήταν 17 ετών και είχε καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση. Ζούσε με τη μητέρα του και τα μικρότερα αδέρφια του. Η Αστυνομία αντιλήφθηκε τις εξτρεμιστικές του ενέργειες τον Απρίλιο του 2018 και έναν μήνα μετά προχώρησε στη σύλληψή του, σε δρόμο στο βόρειο Λονδίνο.

Κατά την εξέταση του υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου του, η αστυνομία βρήκε πλήθος από βίντεο και οδηγίες για την κατασκευή εκρηκτικού μηχανισμού και επιθέσεων με μαχαίρι, κάτι στο οποίο φαίνεται να είχε εστιάσει. Σε μηνύματα που είχε ανταλλάξει με συγγενείς, φίλους και την κοπέλα του, είχε εκδηλώσει ανοιχτά την πρόθεσή του να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Σουντές είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο μία εικόνα του τότε αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γράφοντας στον αδερφό του ότι «το Ισλαμικό Κράτος ήρθε εδώ για να μείνει». Σε άλλα μηνύματα, περιέγραφε τις γυναίκες Γιαζίντι (Κούρδες) ως σκλάβες και υποστήριζε ότι το Κοράνι δίνει άδεια να τις βιάζουν.