Την επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων της μέσω τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία στοχεύει στην αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων από το 49% το 2019, κάτω από 30% εφέτος και σε μονοψήφια επίπεδα το 2023.

Πρόκειται για δύο συναλλαγές, εκ των οποίων η μία αφορά κόκκινα ανοίγματα με εξασφαλίσεις εμπορικά, βιομηχανικά και οικιστικά ακίνητα ύψους 5 δισ. ευρώ (Vega) και η δεύτερη στεγαστικά δάνεια 2 δισ. ευρώ (Phoenix).

Σε γραπτή του δήλωση ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς ενέργειες μη οργανικής μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της το 2020 και σε τιτλοποιήσεις ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συρρίκνωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προγραμματίζεται το 2020 θα ενισχυθεί στα περίπου 11 δισ. ευρώ, καταλήγοντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων χαμηλότερο του 30% μέχρι το τέλος του 2020, έναντι αρχικού στόχου για μείωση κοντά στο 40%.

«Γυρίζουμε σελίδα για την Τράπεζα Πειραιώς, κτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου “Agenda 2020”. Δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δυνατότητά μας να εξυπηρετούμε και να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία και να επιτυγχάνουμε θετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, τους μετόχους και τους εργαζόμενούς μας. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο να παράγουμε αξία για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» τόνισε σχετικά ο ίδιος.

Και κατέληξε σημειώνοντας ότι «υιοθετώντας επιτυχημένες στρατηγικές, η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει σε τροχιά επίτευξης των μεσοπρόθεσμων στόχων της για απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου στο 10% μέσα στους επόμενους 36 μήνες, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να επενδύει δυναμικά στο μέλλον».

Το πλέγμα των δράσεων

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Τράπεζα Πειραιώς υλοποιεί με επιτυχία το στρατηγικό πλάνο της μέχρι το 2023, με την επωνυμία “Agenda 2023”, επιτυγχάνοντας πρόοδο σε όλα τα θεμελιώδη μεγέθη, με συμπαγείς επιδόσεις το 2019, επιβεβαιώνοντας τις θετικές τάσεις κυρίως στις ακόλουθες τρεις περιοχές:

1. Εξυγίανση: η Τράπεζα θα συνεχίσει αποφασιστικά την εξυγίανση του ισολογισμού της, με επιταχυνόμενο ρυθμό ώστε να καταλήξει σε μονοψήφιο δείκτη ΜΕΑ μέχρι το 2023. Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να επισπεύσει τις ενέργειες μείωσης των αποθεμάτων ΜΕΑ, κατά περίπου €11 δισ. το 2020 από περίπου €7 δισ. στο αρχικό πλάνο, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου «Ηρακλής». Η επίσπευση περίπου €7 δισ. τιτλοποιήσεων το 2020 αναμένεται να επιτρέψει την ομαλοποίηση του εξόδου απομειώσεων δανείων από το 2021.

Δύο μη οργανικές συναλλαγές ΜΕΑ έχουν προγραμματιστεί για φέτος: το «Vega» που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία ύψους περίπου €5 δισ., μαζί με το «Phoenix» που αντιστοιχεί σε μικτή λογιστική αξία περίπου €2 δισ. Το ιστορικά χαμηλό επίπεδο αθετήσεων και επανα-αθετήσεων που καταγράφηκε στο 4ο 3μηνο του 2019 σηματοδοτεί τις βελτιούμενες τάσεις για την προσεχή περίοδο. Ο δείκτης ΜΕΑ αναμένεται να περιορισθεί στο περίπου 15% στο τέλος του 2022 από περίπου 49% το 2019.

2. Ανάπτυξη: ενισχύοντας τις υφιστάμενες σχέσεις της με τους περίπου 5,5 εκατ. πελάτες της, η Τράπεζα Πειραιώς θα επικεντρωθεί στο να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των βασικών δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα.

Η Τράπεζα επιδιώκει να παραμείνει η κυρίαρχη τράπεζα στην παροχή υπηρεσιών προς επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα επιδεικνύει αυξημένη παραγωγή εργασιών ιδιωτών, πάντοτε υπό το πρίσμα της αξιολόγησης των αναλαμβανόμενων κινδύνων.

Η Τράπεζα έχει προσδιορίσει σημαντικές ευκαιρίες εσόδων σε όλες τις βασικές πελατειακές κατηγορίες, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της πρωτοποριακής της ψηφιακής πλατφόρμας, παρέχοντας καινοτόμες λύσεις. Για το 2020, η Τράπεζα σχεδιάζει να εκταμιεύσει νέα δάνεια ύψους περίπου €5 δισ. σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με τάση επιτάχυνσης στη συνέχεια.

3. Απλοποίηση: η Τράπεζα θα μεγιστοποιήσει αποφασιστικά την αποδοτικότητα αξιοποίησης των πόρων της. Αυτό θα επιτευχθεί με απλοποίηση της δομής, με περαιτέρω μέτρα εξορθολογισμού λειτουργικού κόστους, καθώς και με περαιτέρω βελτιστοποίηση και αυτοματοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών.

Μέσω της εστιασμένης υλοποίησης δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς και νέων πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, μέχρι τα τέλη του 2022 η Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα καινοτόμο και αποτελεσματικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, με δείκτη κόστους προς έσοδα χαμηλότερα του 50% και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 10%.