Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Κάρπαθο, ενώ δέκα λεπτά αργότερα ακολούθησαν δύο μετασεισμοί 4,2 Ρίχτερ και 3,8 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα, στη θαλάσσια περιοχή 144 χιλιόμετρα νότια της Ρόδου και 74 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,3  Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 20 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 5,8 Ρίχτερ

EMSC

@LastQuake

M5.8 () strikes 156 km S of () 15 min ago. Updated map of its effects:

View image on Twitter
15 people are talking about this

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στην περιοχή

Ανησυχία, ωστόσο είχε προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στον θαλάσσιο χώρο ανάμεσα σε Κάρπαθο και Ρόδο.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 78 χλμ. νοτιοανατολικά της Καρπάθου και το εστιακό του βάθος  στα 27,9 χλμ.

Το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έδωσε τον σεισμό στα 5,4 Ρίχτερ. Ο σεισμός σημειώθηκε στην ίδια περιοχή με τον προηγούμενο που είχε πλήξει τα νησιά του Αιγαίου.

Λίγο πριν την εκδήλωση των 5,1 Ρίχτερ, είχαν καταγραφεί τρεις σεισμικές δονήσεις κατά μήκος του ίδιου ρήγματος και μέχρι την Κάρπαθο. Ο πρώτος ήταν μεγέθους 3,3 βαθμών, ο δεύτερος 3,4 και ο τρίτος 3,6 Ρίχτερ.

Οκτώ λεπτά μετά τη σεισμική δόνηση των 5,1, καταγράφηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 3,9 Ρίχτερ, με απόσταση λίγων δευτερολέπτων μεταξύ τους. Στις 04:10 τα ξημερώματα ακολούθησε μεγαλύτερος μετασεισμός, μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί σεισμός 4,6 Ρίχτερ το απόγευμα της Τετάρτης.