Έχει κατάστρωμα 5.200 τ.μ.. Μπορεί να μεταφέρει έως και 16 ελικόπτερα ΝΗ90 αλλά και 100 τροχοφόρα τεθωρακισμένα στα αμπάρια του. Έχει μήκος 200 μέτρα. Διαθέτει μίνι νοσοκομείο. Και μπορεί να φιλοξενήσει πλήρωμα έως και 500 άτομα.

Είναι το θηριώδες ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφιβίου επιθέσεως «Dixmude» του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας, το οποίο έδεσε στον Πειραιά. Και τις επόμενες ημέρες θα συμμετάσχει στην πολυεθνική, διακλαδική άσκηση Ελλάδας – Γαλλίας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, με την επωνυμία «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2020. H άσκηση θα διεξαχθεί από 27 Ιανουαρίου έως 08 Φεβρουαρίου 2020, στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Μαγνησίας και του Αιγαίου.

Η Γαλλία για πρώτη φορά φέρνει ένα τέτοιο εντυπωσιακό πολεμικό σκάφος, όχι απλώς για να δέσει σε ελληνικό λιμάνι, αλλά για να συμμετάσχει σε μία σημαντική πολυεθνική άσκηση που διοργανώνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Γάλλοι την τελευταία διετία ενισχύουν την αμυντική τους παρουσία στην χώρα μας και επιδιώκουν, όπως όλα δείχνουν, την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Η φράση του Γάλλου πρέσβη στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα πάνω στο πλοίο, «Η παρουσία του Dixmude» στοχεύει στον εφησυχασμό των Ελλήνων φίλων μας» τα λέει όλα. Και χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία πως «σκοπός μας είναι πάντοτε να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ελλάδας – όπως και στα 10 χρόνια της κρίσης ώστε να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

To Dixmude με μια ματιά

-Κατασκευάστηκε το 2011

-Έχει μήκος 200 μ.

-Ταχύτητα: 19 κόμβοι

-Αριθμός πληρώματος: 200 άτομα (μπορεί να φτάσει και 500)

-Διαθέτει κατάστρωμα για τα ελικόπτερα 5.200 τ.μ.

-Στο κατάστρωμά του μπορούν να προσνηωθούν 6 ελικόπτερα

-Στο αμπάρι του μπορεί να μεταφέρει 12 ελικόπτερα NH90 ή 16 Tigre (μεταφέρονται στο deck με ειδικό ασανσέρ 13 τόνων).

-Επίσης στο αμπάρι μπορούν να μεταφερθούν 110 τεθωρακισμένα οχήματα ή μία επιλαρχία τανκς

-Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο μικρό νοσοκομείο