Συνεχώς ανεβάζει ταχύτητα η εποχική γρίπη, με τα στελέχη που επικρατούν να κυκλοφορούν σε όλη τη χώρα και να πλήττουν ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Ανάμεσα στα 13 θύματα της εποχικής γρίπης είναι και ένα 4χρονο παιδί.

Ο Εθνικός Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) επισημαίνει πως η δραστηριότητα της γρίπης είναι αυξημένη και, κυρίως, πως υπάρχει έντονα ανοδική τάση.

Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, η Ελλάδα θα βρίσκεται σε κλοιό γρίπης μέχρι και τα μέσα Μαρτίου, με την κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης να αναμένεται σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επαναλαμβάνουν πως η αντιγριπική θωράκιση με το εμβόλιο είναι ο βασικός τρόπος προφύλαξης απέναντι στη γρίπη για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες, οι ανοσοκατασταλμένοι, οι παχύσαρκοι κα.

Τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τις από τις 13 έως τις 19 Ιανουαρίου 2020 οκτώ άνθρωπο έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά τα θύματα της εποχικής γρίπης έφτασαν τα 13, εκ των οποίων τα επτά νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και τα υπόλοιπα όχι.

Πρόκειται για οκτώ άνδρες και πέντε γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 4 έως 89 έτη, μέση ηλικία 66,2 έτη και διάμεση 75 έτη. Από τα 11 (84,6%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και από τα 2 (15,4%) ιός γρίπης τύπου Β.

Τα 12 (92,3%) από τα 13 κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, όμως εμβολιασμένοι ήταν μόνο τρεις (25%).

Από την αρχή της γρίπης έχουν καταγραφεί 59 σοβαρά κρούσματα, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ, ενώ μόνο 25 είχαν εμβολιαστεί.

Πρόκειται για 32 άνδρες και 18 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Σχετικά με τα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 49 έως 91 έτη, μέση ηλικία 78,2 έτη και διάμεση 81 έτη. Όλα τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Συνολικά 7 παιδιά από μηνών έως 9 ετών έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ένα 4χρονο παιδί κατέληξε.