Η σημερινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ, ύψους 180 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί την έναρξη της κατασκευής του πολυαναμενόμενου νέου Διεθνούς Αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι της Κρήτης. Το κουδούνι για την επίσημη έναρξη της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να «χτυπήσει», κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 8 Φεβρουαρίου 2020, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 517 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αντικαταστήσει το δεύτερο σε κίνηση αεροδρόμιο της χώρας, το «Νίκος Καζαντζάκης», που σήμερα ασφυκτιά κατά τους θερινούς μήνες. Η επιβατική κίνηση υπερβαίνει τα 8,1 εκατομμύρια ετησίως. Το νέο αεροδρόμιο θα συμβάλλει στην αποφυγή φαινομένων συμφόρησης και καθυστερήσεων, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και στην ενίσχυση της ασφάλειας. Επίσης, πρόκειται να διπλασιάσει τη δυναμικότητα εξυπηρέτησης επιβατών για την Κρήτη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) συμφώνησε να χορηγήσει δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου στην Κρήτη. Το 28ετές δάνειο της ΕΤΕπ προς το Ελληνικό Δημόσιο θα χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο έργο. Η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου αναμένεται να διαρκέσει μία πενταετία και συμπεριλαμβάνει έναν αυτοκινητόδρομο μήκους 18 χλμ. και οδούς πρόσβασης μήκους 6 χλμ.

Η τύχη του σημερινού αεροδρομίου

Κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κρήτη, αναμένονται ανακοινώσεις για το νέο, αλλά και για το υφιστάμενο αεροδρόμιο, καθώς και για τον ΒΟΑΚ. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου αεροδρομίου συνδέεται με την αξιοποίηση του υπάρχοντος αεροδρομίου, το οποίο και πρόκειται να αξιοποιθεί μέσω των λεγόμενων «Προτάσεων Καινοτομίας». Από τις προτάσεις δηλαδή των ιδιωτών επενδυτών που θα ενδιαφερθούν, θα επιλεγεί η πλέον συμφέρουσα.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αναγνωρίζει τη σημασία των νέων επενδύσεων για την αύξηση της δυναμικότητας εξυπηρέτησης επιβατών, την ενίσχυση της ασφάλειας και τη στήριξη της ανάπτυξης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα. Το δάνειο ύψους 180 εκατ. ευρώ που χορηγεί η ΕΤΕπ θα επιτρέψει να ξεκινήσει τελικά η κατασκευή του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, ύστερα από χρόνια προγραμματισμού και καθυστερήσεων. Η ΕΤΕπ χαιρετίζει τη δέσμευση που έχει αναληφθεί για ανάπλαση της περιοχής του υπάρχοντος αεροδρομίου του Ηρακλείου, από την οποία θα προκύψουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη. Αυτή η ανάπλαση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των όρων του δανείου μας» δήλωσε ο κ. Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της αεροπορίας στην Ελλάδα, καθώς θα επιτρέψει την πλήρη αξιοποίηση του τουριστικού δυναμικού της ωραίας Κρήτης. Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, το οποίο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του και τη λειτουργία του και θα καλωσορίζει θερμά εκατομμύρια επισκεπτών της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, δήλωσε: «Σήμερα είμαστε πραγματικά χαρούμενοι γιατί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο ξεκινάει. Το νέο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, στην περιοχή του Καστελίου. Ένα έργο πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Κρήτη, αλλά και συνολικά για τον τουρισμό μας. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτελεί σταθερό σύμμαχο μας όχι μόνο σήμερα, αλλά και σε άλλες σημαντικές περιπτώσεις: στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων σε όλη τη χώρα, αλλά και σε ένα πρόγραμμα καίριων δράσεων για την οδική ασφάλεια. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική και η συνεισφορά της πραγματικά πολύτιμη.

Η παροχή αυτής της νέας στήριξης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για επενδύσεις στην ελληνική αεροπορία υπεγράφη σήμερα από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Andrew McDowell, τον Υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του κ. McDowell στην Αθήνα. Στην τελετή υπογραφής παρίσταντο, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης.

Σε συνέχεια της στήριξης προς κορυφαία αεροδρόμια ανά την υφήλιο

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε αεροδρόμια στη Φραγκφούρτη, το Άμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Ελσίνκι, το Ζάγκρεμπ και το Πεκίνο ανάμεσα σε άλλα μεγάλα αεροδρόμια. Η ΕΤΕπ έχει επίσης χρηματοδοτήσει την κατασκευή του νέου αερολιμένα Αθηνών και την αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων ανά την Ελλάδα.