Νέα μηχανήματα, «έξυπνη» φόρτιση ανώνυμων καρτών και online διαδικασίες για ΑμεΑ στις αστικές συγκοινωνίες

Νέα εκδοτήρια σε στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ με ΤΕΚ – Ρέστα και σε χαρτονομίσματα από τα νέα ΑΜΕΚ

Σε βελτιώσεις που θα αμβλύνουν στη συνείδηση των πολιτών τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί καθημερινά στις συγκοινωνίες της πρωτεύουσας προχωρά ο ΟΑΣΑ.

Η κάλυψη ορισμένων «κενών» στο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα απαλλάξει από τις ουρές των γκισέ τους δικαιούχους μειωμένου ή δωρεάν κομίστρου, διορθώνοντας παράλληλα καθημερινές δυσλειτουργίες που εδράζονται στον ελλιπή αρχικό σχεδιασμό.

Με την προμήθεια 100 νέων Αυτόματων Μηχανημάτων Έκδοσης Καρτών (ΑΜΕΚ), που αποφασίστηκε στις αρχές της χρονιάς από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΣΑ, θα λυθεί το πρόβλημα με τα ρέστα που μέχρι σήμερα δίνονται μόνο σε κέρματα. Ως αποτέλεσμα το μεγαλύτέρο αποδεκτό χαρτονόμισμα σήμερα είναι αξίας 20 ευρώ.

Τα νέα μηχανήματα, όχι μόνο θα ενισχύσουν συνολικά τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς (μετρό και τραμ) στους οποίους οι ουρές έχουν επανέλθει δεδομένης και της έλλειψης φυσικών γκισέ, θα διαθέτουν και τη δυνατότητα διάθεσης ρέστων σε χαρτονομίσματα.

Χαρακτηριστικό της ανεπάρκειας μηχανημάτων κι εκδοτηρίων είναι το γεγονός ότι κατά το προηγούμενο διάστημα απομακρύνθηκαν ΑΜΕΚ από τους σταθμούς του τραμ για να ενισχύσουν κεντρικούς σταθμούς του μετρό. Για τον ίδιο λόγο, ο ΟΑΣΑ θα εφοδιαστεί και με 12 Τερματικά Έκδοσης Καρτών (ΤΕΚ), ενώ πρόκειται να αυξηθούν και τα σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών. Θα δημιουργηθούν νέα εκδοτήρια της ΟΣΥ σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία θα διαθέτουν και Τερματικά Έκδοσης Καρτών.

Τα νέα μηχανήματα θα ενταχθούν στη σύμβαση διαχείρισης (λειτουργία, συντήρηση, αποκατάσταση βλαβών, παρακολούθηση) του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Για το σύνολο δε των νέων μηχανημάτων, μένει να προσδιοριστούν οι τελικές τιμές εκάστου, καθώς επίσης και η κατ’ ελάχιστον συμβατότητά τους με τις προδιαγραφές και απαιτήσεις της Σύμβασης Σύμπραξης.

Φόρτιση ανώνυμων καρτών και μέσω smart phones

Η δυνατότητα online φόρτισης μέσω της ιστοσελίδας του ATHENA.Card και μέσω κινητών τηλεφώνων με την τεχνολογία NFC υπάρχει σήμερα μόνο για τους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Πλέον, θα μπορούν και οι κάτοχοι ανώνυμων καρτών να φορτίζουν αντίστοιχα τις κάρτες τους, αποφεύγοντας την αναμονή σε εκδοτήρια ή ΑΜΕΚ.

Η φόρτιση των ανώνυμων καρτών θα γίνεται με τα ίδια βήματα που ακολουθεί η αντίστοιχη διαδικασία των προσωποποιημένων καρτών. Εκτιμάται δε ότι η δυνατότητα αυτή θα αυξήσει τη διείσδυση των απρόσωπων καρτών έναντι του μεμονωμένου εισιτηρίου.

Τέρμα οι ουρές για ΆμεΑ, φοιτητές, πολύτεκνους

Η δυνατότητα αυτοματοποιημένης επέκτασης της ημερομηνίας λήξης του δικαιώματος ελεύθερης ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης μέσω των αυτόματων μηχανημάτων, που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο μέσω ΤΕΚ σε φυσικά εκδοτήρια αφαιρεί ένα μεγάλο βάρος από τους δικαιούχους, που μέχρι σήμερα στριμώχνονταν σε ουρές. Επίσης, πρόκειται να αυτοματοποιηθει και αυτή καθ’ αυτή η διαδικασία παροχής δικαιωμάτων για τους δικαιούχους ελεύθερης και με μειωμένους τύπους κομίστρου μετακίνησης, δηλαδή ΑμεΑ, φοιτητές, πολύτεκνους, κλπ.

Οι επεκτάσεις των ημερομηνιών λήξης των δικαιωμάτων θα γίνονται αυτοματοποιημένα. Έτσι θα επιτευχθεί αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις ειδικές ομάδες δικαιούχων μετακίνησης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk