Οξύ θεωρεί η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) το πρόβλημα έλλειψης ξύλινων στύλων και κρίνει ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες προμήθειας νέων.

Οι ξύλινοι στύλοι αποτελούν ένα από τα βασικότερα υλικά του δικτύου διανομής ρεύματος και είναι απαραίτητοι όχι μόνο για τις νέες παροχές, αλλά κυρίως για την αντικατάσταση των παλιών φθαρμένων στύλων αλλά και για να αποκατασταθούν οι ζημιές μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που βίωσε η χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποθέματα του Διαχειριστή σήμερα είναι πολύ χαμηλότερα από το αναγκαίο επίπεδο ασφαλείας. Ειδικότερα, οι συνολικά διαθέσιμοι στύλοι ανέρχονταν σε 21.318 τεμάχια, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις ετήσιες ανάγκες είναι για 195.000 τεμάχια.

Οι αιτίες εντοπίζονται στην αυξημένη χρήση στύλων εξαιτίας έκτακτων καταστάσεων (από την τραγωδία στο Μάτι και τις πυρκαγιές στην Κινέττα έως τις ακραίες πλημμύρες στη Χαλκιδική και τις πρόσφατες κακοκαιρίες στα Βίλια) αλλά και στις μεγάλες καθυστερήσεις (ή στη μη επιτυχή έκβαση) των σχετικών διαγωνισμών κατά το ίδιο διάστημα.

Το κενό προμήθειας στύλων, σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό, προκειμένου αφενός να υλοποιηθεί ομαλά το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή και αφετέρου να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα βλαβών και προβλημάτων που συνδέονται με την παλαιότητα του δικτύου και τις ελλιπείς συντηρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επενδύσεις στο Δίκτυο Διανομής υποχώρησαν το 2019 στα 148 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι κατά 75% μειωμένο σε σχέση με το 2009 οπότε είχαν υπερβεί τα 550 εκατ. ευρώ. Όπως δήλωσε σήμερα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι επενδύσεις που απαιτείται να γίνονται κάθε χρόνο για να διατηρείται το δίκτυο σε καλή κατάσταση πρέπει να είναι τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.

Με τις ρυθμίσεις που εισήχθησαν στο Ν. 4643/2019 και αφορούν στη ΔΕΗ (επεκτείνονται και στον ΔΕΔΔΗΕ ως 100% θυγατρική της), εισάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στις διαδικασίες προμηθειών προκειμένου να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις σε περιπτώσεις που είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες να προχωρούν γρήγορα. Και στην περίπτωση της προμήθειας στύλων, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη του Διαχειριστή «η μη αντιμετώπιση του προβλήματος το ταχύτερο δυνατόν, θα δημιουργήσει σημαντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα στον ΔΕΔΔΗΕ και στο Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικού ρεύματος που διαχειρίζεται».