Υπέρ της παραπομπής του Ματέο Σαλβίνι σε δίκη ψήφισε επιτροπή της ιταλικής Γερουσίας ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την υπόθεση εγκλωβισμού μεταναστών στο πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti. Η κατηγορία είναι η στέρηση της ελευθερίας σε 116 μετανάστες και πρόσφυγες, όταν ο ακροδεξιός ηγέτης ως υπουργός Εσωτερικών τότε, είχε απαγορεύσει την αποβίβασή τους στο λιμάνι της Αουγκούστα της Σικελίας τον περασμένο Ιούλιο, δίνοντας εντολή να παραμείνουν στο πλοίο για τέσσερις ημέρες, την ώρα που άλλα ευρωπαϊκά κράτη είχαν δεχτεί να τους υποδεχτούν.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας αξίωνε την άρση της βουλευτικής του ασυλίας για να δικαστεί, σε μια σαφή προσπάθεια να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ένα πατριώτη πολιτικό που τελεί υπό δίωξη υποστηρίζοντας ότι «είναι έτοιμος ακόμη και να πάει στη φυλακή στο όνομα της ελευθερίας» και πως αν συμβεί αυτό «θα πάω φυλακή με ψηλά το κεφάλι γιατί υπερασπίστηκα την χώρα μου».

Έτσι, στην ψηφοφορία της επιτροπής μόνο οι βουλευτές του στήριξαν την άρση της ασυλίας του, ενώ οι βουλευτές των δυο κομμάτων που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (Δημοκρατικό Κόμμα και Κίνημα 5 Αστέρων) απείχαν, υποστηρίζοντας ότι ο Σαλβίνι επιδιώκει να αναγορευτεί σε μάρτυρα πολιτικής σκευωρίας. Οι βουλευτές της Forza Italia και των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας εκφράστηκαν αρνητικά.

«Ψηφίστε να με στείλετε σε δίκη ώστε να αποφασιστεί μια και καλή εάν η υπεράσπιση των συνόρων της Ιταλίας, η ασφάλεια και η τιμή της χώρας είναι έγκλημα ή καθήκον ενός καλού Υπουργού» δήλωσε σε βίντεο που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο ίδιος. Σε περίπτωση που τελικά δικαστεί, βρεθεί ένοχος και χάσει όλες τις εφέσεις, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με φυλάκιση έως και 15 χρόνια. Εν τούτοις, με δεδομένο ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ιταλία είναι αργό, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Η ψηφοφορία της επιτροπής της Γερουσίας έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές της Εμίλια Ρομάνια, παραδοσιακό προπύργιο της ιταλικής Αριστεράς. Αναμένεται μεγάλο εκλογικό ντέρμπι καθώς ο υποψήφιος της Λέγκας

βρίσκεται στήθος με στήθος με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Σαλβίνι αφότου αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, επιχειρεί να ενισχύει την εκλογική του βάση, κάνει αδιάκοπα εκστρατεία στην περιοχή, πραγματοποιεί αρκετές συναθροίσεις ημερησίως, προσδίδοντας τεράστια σημασία σε αυτή την κάλπη.

Ενδεχόμενη απώλεια της Εμίλια Ρομάνια όπου η Αριστερά είναι κυρίαρχη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πέραν του ότι θέτει σε κίνδυνο την ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση συνασπισμού, θα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τους Δημοκρατικούς που ούτως ή άλλως αμφισβητούν την κυβερνητική συμμαχία, θεωρώντας ότι μόνο κακό κάνει στη δημοτικότητα του κόμματός τους.

Ο Σαλβίνι ελπίζει ότι μια νίκη του στην Εμίλια Ρομάνια, θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Κόντε: «Εάν κερδίσουμε την Εμίλια στις 26 Ιανουαρίου, στις 27 θα πάω στη Ρώμη με μια ειδοποίηση έξωσης για τον Κόντε» δήλωσε με στόμφο σε πρόσφατη συγκέντρωση στην περιοχή.