Ο απολογισμός των πρώτων έξι μηνών, καθώς και οι στόχοι που βρίσκονται στο pipeline του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2020 παρουσιάστηκαν σήμερα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Ξεχωρίζει η ενεργοποίηση μέσα στην άνοιξη της πρώτης εκδοχής του gov.gr, στο οποίο θα συγκεντρωθούν περίπου 1.000 υπηρεσίες δημοσίων φορέων, που αποτελεί κι ένα από τα πρώτα και μεγάλα στοιχήματα της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την αρχή της σύστασής του.

Στην κεντρική διαδικτυακή πύλη επικοινωνίας του δημοσίου με τους πολίτες θα βρίσκονται κωδικοποιημένες όλες οι βασικές υπηρεσίες του δημοσίου, στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο πολίτης με ένα κλικ. Η πρώτη εκδοχή του gov.gr παρουσιάστηκε σήμερα στον Πρωθυπουργό από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όσον αφορά τις δράσεις που ολοκληρώθηκαν από τον Ιούλιο ως και τον Δεκέμβριο του 2019, ιεραρχούνται ως σημαντικότερες η πλήρης λειτουργία του ευρωπαϊκού αριθμού 112, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2020 ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία ειδοποίησης των πολιτών για έκτακτες ανάγκες, και η απαλλαγή προσκόμισης ληξιαρχικών πράξεων, όπως γέννησης, γάμου, συμφώνου συμβίωσης, διαζυγίου και θανάτου, στην εφορία.

Ακόμη, στην πορεία για την ένταξη όλων των φορέων στο κυβερνητικό «νέφος» (G- cloud), ενοποιήθηκαν οι cloud κόμβοι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣΔΔ) και της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ). Αναφορικά δε με την κυβερνοασφάλεια εκδόθηκε ήδη υπουργική απόφαση ορισμού των κρίσιμων υποδομών της χώρας μας και ιδρύθηκε η Γενική Διεύθυνση Κυβερνοασφάλειας.

Ως προς τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τον ν. 4623/2019, θεσμοθετήθηκε η παραπάνω αναφερθείσα υποχρεωτική μετάβαση στο G – cloud για όλη τη δημόσια διοίκηση, καθώς και η υποχρέωση της διαλειτουργικότητας για τους δημόσιους φορείς. Με τον Νόμο 4635/2019, γνωστό ως «Επενδύω στην Ελλάδα», προωθήθηκε η απλούστευση του θεσμικού πλαισίου για εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Στα άμεσα βήματα, ψηφιοποιείται μέσα στο Φεβρουάριο η δήλωση γέννησης, ώστε να γίνεται μέσα στο μαιευτήριο, με μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, αντί να απαιτούνται ξεχωριστές επισκέψεις σε ΚΕΠ, ληξιαρχείο και στο ταμείο του πατέρα ή της μητέρας, ενώ θα πιστώνεται αμέσως το επίδομα γέννησης που θεσπίζει η κυβέρνηση

Στις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για το 2020 εντάσσονται η ηλεκτρονική υπεύθυνη δήλωση και η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση, η online δήλωση ανεργίας, η άυλη συνταγογράφηση, το KYC τραπεζών και η εγγραφή σε παιδικό σταθμό/νηπιαγωγείο.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής:

«Χαίρομαι πολύ που σας υποδέχομαι -αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου- στα πλαίσια των εξαμηνιαίων συζητήσεων που κάνουμε ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τον απολογισμό της δουλειάς που έχει γίνει, αλλά και να σχεδιάσουμε το έργο μας για το επόμενο εξάμηνο.

Όπως σας είχα πει και όταν σας είχα επισκεφθεί την πρώτη φορά, μας έδωσαν οι συμπολίτες μας μία πάρα πολύ σαφή εντολή στις προηγούμενες εκλογές: Να διαμορφώσουμε ένα κράτος σύγχρονο, λειτουργικό, το οποίο δεν θα ταλαιπωρεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Και κυρίως ένα κράτος το οποίο δεν θα είναι φοβικό απέναντι στην ψηφιακή επανάσταση και στις αλλαγές που φέρνει η εποχή μας.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ως μια οριζόντια δομή με ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι η δουλειά σας αποτυπώνεται στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης.

Με χαρά διαπιστώνω ότι υλοποιείτε με επιτυχία τον προγραμματισμό τον οποίο είχαμε σχεδιάσει και νομίζω ότι σε σύντομο σχετικό διάστημα ένα καινούργιο Υπουργείο με πολύ άξια στελέχη, με ένα μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών, έχει ήδη πετύχει πολλά. Αλλά είμαι βέβαιος ότι θα πετύχετε και πολλά περισσότερα. Οπότε, καλωσήρθατε στο Μέγαρο Μαξίμου».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Στρατηγικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αντώνης Τζωρτζακάκης.