Τα θεμέλια της επένδυσης ύψους 20 εκατ. Ευρώ σε βάθος τριετίας για την κατασκευή του τέταρτου data center στην Ελλάδα έβαλε σήμερα η Sparkle. Σε ένα νέο κτήριο, έκτασης 6.000 τ.μ., στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, η ηγέτιδα εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων παγκοσμίως, θα στεγάσει ένα πρωτοποριακό για τα ευρωπαϊκά και διεθνή δεδομένα «πράσινο» data center.

Σήμερα, παρουσία του προέδρου της Telekom Italia, κ. Salvatore Rossi, του προέδρου της Sparkle κ. Alessandro Pansa, του διευθύνοντος συμβούλου κ. o Mario Di Mauro και του Πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα, κ. Luigi Marras έγινε η επίσημη θεμελίωση του έργου. Το νέο data center θα διαθέτει τα πιο σύγχρονα και αποτελεσματικά συστήματα ισχύος και ψύξης, σε όρους ενεργειακής απόδοσης, στην Ελλάδα και στην περιοχή των Βαλκανίων, με μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της τάξης περίπου των 28.000 τόνων ετησίως. Το έργο έχει λάβει πιστοποίηση TIER III Uptime Institute, ενώ η διαδικασία πιστοποίησης κατά LEED είναι σε εξέλιξη.

Η Sparkle, που ανήκει στον Όμιλο TIM, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2001 και προσφέρει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες της μέσω τριών ιδιόκτητων Κέντρων Δεδομένων συνολικής έκτασης 8.000 τ.μ. και ισχύος 6 ΜW. Τα δύο data centers της Αττικής βρίσκονται σε Μεταμόρφωση και Κορωπί, όπου έχει επίσης εγκατασταθεί επίσης ιδιόκτητο μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών. Αυτό καλύπτει τα σημαντικότερα εμπορικά σημεία της Αθήνας διασυνδέοντας απευθείας εταιρικούς πελάτες και οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το τρίτο κέντρο βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης.

«Δημιουργούμε ένα υποδειγματικό πράσινο Κέντρο Δεδομένων για να προσφέρουμε μια προηγμένη εμπειρία στους πελάτες μας και για να οικοδομήσουμε μια διαρκή σχέση ως ειλικρινείς συνεργάτες, με μια ξεκάθαρη έμφαση στην περιβαλλοντική αειφορία», δήλωσε ο κ. Μario Di Mauro, διευθύνων σύμβουλος της Sparkle. «Το εγχείρημα δίνει ώθηση στους τομείς του Cloud και των Data Centers και στην ελληνική αγορά, στην οποία δραστηριοποιούμαστε επί είκοσι χρόνια με συνεχώς αυξανόμενη παρουσία. Μόνο στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έχουμε επενδύσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ στη χώρα και με την κατασκευή του Κέντρου Δεδομένων “Μεταμόρφωση ΙΙ” επαναβεβαιώνουμε και ενδυναμώνουμε τα δέσμευσή μας» πρόσθεσε.

Η Sparkle Greece είναι ηγέτιδα στον τομέα του ελληνικού Cloud και των Data Centers με ένα μερίδιο αγοράς 40% και περισσότερους από 100 πελάτες, συμπεριλαμβανομένων παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οργανισμών καθώς και εγχώριων και πολυεθνικών εταιρειών.

Από το 2019, τα Κέντρα Δεδομένων της Sparkle στην Ελλάδα έχουν την ευθύνη για το πρόγραμμα «Σύζευξις» για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του ICT στο δημόσιο τομέα. Τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία έχει λάβει πιστοποίηση ISO 14001:2015 για τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί στον πρώτο πάροχο Κέντρων Δεδομένων στη χώρα που έχει πιστοποιηθεί για το περιβαλλοντικό σύστημα διαχείρισής του, και έχει τιμηθεί ως Cloud Service της χρονιάς στη Σύνοδο InfoCom World 2019.