Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή εν όψει της επετείου της κρίσης των Ιμίων μετά τα συνεχή επεισόδια παρενόχλησης Ελλήνων ψαράδων από τα πληρώματα σκαφών της τουρκικής Ακτοφυλακής.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη αλιευτικών συλλόγων της Καλύμνου εξέφρασαν στον Αρχηγό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Θεόδωρο Κλιάρη που βρέθηκε στο νησί στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης τον προβληματισμό τους για την αλιεία ξιφία και γενικότερα μεγάλων πελαγίσιων ψαριών σε διεθνή ύδατα σε απόσταση από 60 έως περίπου 100 ναυτικά μίλια νότια της Ρόδου.

Για την αλιεία σε διεθνή ύδατα είναι απαραίτητη η έκδοση ειδικής άδειας από το Λ.Σ. ωστόσο οι Έλληνες ψαράδες φοβούνται πως πλέον μετά την σύναψη του Μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ενδεχομένως να δεχθούν παρενόχληση από σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής ή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού καθώς η θαλάσσια περιοχή που ψαρεύουν περιλαμβάνεται στον χάρτη του Μνημονίου.

Ο κ. Κλιάρης εκτός από τη Κάλυμνο στο πλαίσιο της περιοδείας του βρέθηκε ακόμη σε Λέρο και Κω όπου συναντήθηκε με τους κατά τόπους λιμενάρχες και ενημερώθηκε εκτενώς για τη δραστηριότητα των λιμενικών αρχών καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα συνομίλησε με τους λιμενικούς που υπηρετούν εκεί και επισκέφθηκε τα πλωτά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που επιχειρούν στις συγκεκριμένες περιοχές και συνομίλησε με τους κυβερνήτες και τα πληρώματα τους

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Αρχηγός του Λ.Σ. συνεχάρη τα στελέχη για τον επαγγελματισμό και τη φιλοτιμία που επιδεικνύουν καθημερινά στην εκτέλεση της αποστολής τους, στις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές που υπηρετούν και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο τους.

Επίσης επισκέφθηκε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Καλύμνου όπου συναντήθηκε με τον Διοικητή και το προσωπικό της Σχολής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τους Δημάρχους Λέρου και Καλύμνου, τον Αντιπεριφερειάρχη Επικοινωνιών και Μεταφορών Δωδεκανήσου, τον Έπαρχο Καλύμνου, τους προέδρους των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων Λέρου και Καλύμνου καθώς και τους διοικητές των μονάδων του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού που εδρεύουν στις νήσους Λέρου, Κάλυμνο και Κω, με τους οποίους συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.