Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία» τονίζει στη συνέντευξή της στο «Βήμα της Κυριακής» η Φώφη Γεννηματά και καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά», εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, παρά το ότι στηρίζει την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου, για την οποία επισημαίνει ότι «είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις», εκτιμά ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεδίωκε πραγματικά τη συναίνεση θα το είχε δείξει στο θέμα του εκλογικού νόμου, ο οποίος «καθορίζει το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης».

Η κυρία Γεννηματά δεν αποκλείει αμέσως μετά την εκλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου ο Πρωθυπουργός να μπει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών και προειδοποιεί ότι το ποντάρισμα του κ. Μητσοτάκη σε «τζούφιες εκλογές» με απλή αναλογική μπορεί να αποδειχθεί «η πρώτη αυταπάτη του».

Στο μέτωπο της Κεντροαριστεράς αποκλείει κάθε προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και παραδέχεται ότι στις εκλογές του Ιουλίου χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο εκτιμά ότι το «κεφάλαιο αυτό έκλεισε» και ότι το Κίνημα Αλλαγής θα αντέξει την πίεση που θα του ασκήσει ο δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.

 H κυβέρνηση προχωρά μόνη της στην ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως υπογραμμίζεται, προέκρινε την κυβερνητική σταθερότητα έναντι των κυβερνήσεων συνεργασίας. Πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι πλέον ο ρόλος του τρίτου κόμματος;

«Με τη δική μας πρόταση εξασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτό, προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα μέτρα του. Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ των δυνάμεων που ελπίζει ότι μπορεί να  συσπειρώσει, δηλαδή γύρω στο 36,5% και ίσως ακόμα λιγότερο. Δεν είναι ισχυρή και σταθερή μια κυβέρνηση μειοψηφίας στον ελληνικό λαό, που μετατρέπεται σε αυτοδύναμη πλειοψηφία με το μπόνους των 50 εδρών. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορούν να φαλκιδεύσουν τη λαϊκή κρίση. Στις εκλογές  θα μιλήσει o λαός, και αυτός και μόνο θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων. Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Οσον αφορά εμάς, σήμερα είμαστε τρίτο κόμμα στη Βουλή, δεύτερο στους κοινωνικούς χώρους και διεκδικούμε  ρόλο πρωταγωνιστή. Προφανώς διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε».

Δημιουργείται πάντως ένα πολιτικό σκηνικό που ευνοεί την περαιτέρω εδραίωση του δικομματισμού ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ.

«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εμπεριέχουν ακραίες λαϊκίστικες συνιστώσες, με ισχυρή επιρροή στα εσωκομματικά τους. Και την ίδια στιγμή οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας επίπλαστα ανοίγονται στο Κέντρο, όπου όμως «σπάνε τα μούτρα τους», γιατί υπάρχει ο υπολογίσιμος και σοβαρός παίκτης της Κεντροαριστεράς, το Κίνημα Αλλαγής, με ιστορία και μέλλον. Η επικοινωνιακή πόλωση, η λογική του άσπρου-μαύρου, σιγά αλλά σταθερά υποχωρούν μαζί με τα απόνερα της κρίσης. Ο κόσμος κουράστηκε να γίνεται μπαλάκι σε αυτό το βαρετό πινγκ-πονγκ του τεχνητού διπολισμού. Η ανάγκη της εποχής και της χώρας είναι οι προοδευτικές πολιτικές προτάσεις, η στιβαρή και σοβαρή διοίκηση της χώρας μακριά από νέες συμπληγάδες, η κοινή λογική, οι λύσεις. Αυτό είναι το δικό μας πλαίσιο για μια πραγματική προοδευτική κανονικότητα που δεν υπάρχει».

Η στάση του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του εκλογικού νόμου δεν επηρέασε τη στάση σας στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είχατε, όπως λέγεται, επιδιώξει «συναίνεση-πακέτο», τα είχατε συνδέσει;

«Είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες, με ξεχωριστή βαρύτητα. Οσοι προσπάθησαν να μας εμπλέξουν σε τέτοια σενάρια έχουν ήδη πάρει τις απαντήσεις τους. Το Κίνημα Αλλαγής δεν κάνει νταραβέρια ούτε συναλλάσσεται. Και στο θέμα αυτό δεξιοί και αριστεροί ψάλτες πάλι εκτέθηκαν. Θέσαμε εξ αρχής το πλαίσιο και τα κριτήρια για τα χαρακτηριστικά του νέου ΠτΔ που συνιστούν προϋπόθεση της δικής μας συναίνεσης. Η προσωπικότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου ανταποκρίνεται σε ουσιώδεις πλευρές της πρότασής μας: Είναι μια γυναίκα που υπηρετεί με συνέπεια προοδευτικές αντιλήψεις, όπως απέδειξε και στη δικαστική της διαδρομή, με το γνωστό ακέραιο δημοκρατικό της ήθος – ιδιαίτερα μάλιστα στα χρόνια της κρίσης. Είμαι βέβαιη ότι θα εκπληρώσει με υπευθυνότητα και επιτυχία τη συνταγματική της αποστολή. Γι’ αυτό και θα έχει τη στήριξή μας».

Η επιλογή της κυρίας Σακελλαροπούλου προωθεί τη συναίνεση;

«Η πρόταση του Πρωθυπουργού για την ΠτΔ δεν μπορεί να καλύψει την αποδεδειγμένη πια διάθεσή του να μην επιχειρήσει ευρείες συναινέσεις στα μεγάλα σημαντικά ζητήματα. Δεν το έκανε στον εκλογικό νόμο, που καθορίζει το ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης. Δεν το κάνει στα εργασιακά που υποθάλπει την εργασιακή ασυδοσία. Δεν το κάνει στα εθνικά θέματα, εκεί που μια στιβαρή εθνική θέση θα μας βγάλει από διαπραγματευτικά αδιέξοδα, που φέρνουν την Ελλάδα απομονωμένη από τα διεθνή φόρα και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης να μένει αμανάτι. Δεν το έκανε στο Προσφυγικό, που αγνοεί δημιουργικές προτάσεις. Αρα ας αφήσει τα περί δήθεν πολιτικής συναίνεσης και ας επικεντρωθεί σε μια πραγματική, ουσιαστική πολιτική και κοινωνική συναίνεση στις μεγάλες προκλήσεις της χώρας και των αναγκών των πολιτών που σήκωσαν το βάρος της κρίσης».

Το Κίνημα Αλλαγής θα μπορέσει να αντέξει στις πιέσεις που θα δεχθεί από τα κόμματα εξουσίας;

«Αντέξαμε σε πολύ ισχυρότερες πιέσεις. Περάσαμε διά πυρός και σιδήρου στην κάλπη του Ιουλίου. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια από τις πιο δημιουργικές φάσεις του Κινήματος Αλλαγής, σε μια αντεπίθεση με αυτοπεποίθηση και ανανεωμένη εμπροσθοφυλακή. Στις επόμενες εκλογές όσοι απογοητεύθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και όσοι καθημερινά απογοητεύονται από τη ΝΔ, η μεσαία τάξη, ο κόσμος της εργασίας, οι γυναίκες, η νεολαία, θα δώσουν τη δική τους απάντηση. Με οποιοδήποτε εκλογικό σύστημα, όποτε και αν αποφασίσουν να στήσουν την κάλπη».

Εχετε αποκρούσει όλες τις επιθέσεις φιλίας που έχουν γίνει από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Πώς θα απαντάτε στο επιχείρημά του για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων ώστε να φύγει από την εξουσία η ΝΔ;

«Πιστεύει στ’ αλήθεια κανείς ότι ο κ. Τσίπρας κόπτεται για προοδευτικές συμμαχίες και συνεργασίες; Μα είναι ο ίδιος και η πολιτικά ετερόκλητη συμμαχία του που εξάγνισαν την κυβέρνηση Καραμανλή για τη μαύρη τρύπα του χρέους και του ελλείμματος που οδήγησε στην κρίση. Ηταν δική του επιλογή να συγκυβερνήσει με ένα ακροδεξιό μόρφωμα που τελικά αφομοίωσε στους κόλπους του. Ηταν δικό του το σχέδιο να επιχειρήσει με τους γνωστούς θύλακες του καραμανλικού παρακράτους να στήσει ένα ιδιότυπο καθεστώς αντιθεσμικών λειτουργιών και σκευωριών. Ηταν δική του απόφαση να εφαρμόσει τις πιο σκληρές συντηρητικές πολιτικές, γι’ αυτό άλλωστε, ευχαρίστως, τις συνεχίζει κατά γράμμα η σημερινή κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα ήταν να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην επάνοδο της Δεξιάς πάνω σε άσπρο άλογο, την οποία υποτίθεται τώρα ότι κόπτεται να αναχαιτίσει αναζητώντας συμμάχους. Αλλά και μετά τις εκλογές τα μεγάλα και μικρά ένοχα μυστικά που τον δένουν με την καραμανλική Δεξιά τον υποχρέωσαν να προτείνει ως μοναδική επιλογή ΠτΔ από τους κόλπους της. Ηταν καθαρά δική του επιλογή να μαζέψει αποστάτες από τα αζήτητα της Κεντροαριστεράς, μια τακτική που συνεχίζει και μετά τις εκλογές. Με τη στάση του και την πολιτική του, στην πράξη, έχει αναιρέσει τα μεγάλα λόγια περί αναζήτησης προοδευτικών συνεργασιών. Ο δήθεν προοδευτικός μανδύας που ενδύεται όποτε τον συμφέρει δεν μπορεί να κρύψει ούτε τα έργα και τις ημέρες του ούτε τις πραγματικές του προθέσεις και τις σκοπιμότητες. Κανένα δείγμα αλλαγής».

Πάντως ένα κοινό στοιχείο όλων των δημοσκοπήσεων είναι η μεγάλη αποδοχή από την εκλογική σας βάση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε ζητήματα όπως αυτά του ασύλου και της ατζέντας «νόμος και τάξη», για τα οποία έχετε ασκήσει αυστηρή κριτική.

«Η θέση μας είναι καθαρή και σταθερή. Καμία ανοχή στη βία, την ανομία και την ασυδοσία. Κανείς δεν θέλει να ζει σε κοινωνίες που μαστίζονται από το έγκλημα ή λειτουργούν χωρίς κανόνες. Ομως ο προοδευτικός κόσμος έχει ανοιχτό μέτωπο και με κάθε μορφής αυθαιρεσία στο όνομα, υποτίθεται, επιβολής της τάξης, που δυστυχώς ανέχεται, αν δεν υποθάλπει σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση. Και κάνει λάθος η κυβέρνηση αν  δεν βλέπει ότι πίσω από τα δημοσκοπικά ευρήματα κρύβεται μια δεύτερη ανάγνωση. Οι πολίτες ακόμα κυρίως αποδοκιμάζουν την ανοχή στο μπάχαλο που έζησαν τα προηγούμενα χρόνια. Και καθόλου βέβαια δεν επιβραβεύουν λογικές τύπου «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Εμείς είμαστε διατιθέμενοι – και το κάνουμε ήδη – να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια για να επιστρέψει η ασφάλεια στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια, να φύγουν οι πιάτσες του θανάτου, να αναπνεύσει ο δημόσιος χώρος και να αισθάνεται ο κόσμος ασφαλής στην καθημερινότητά του. Ας δώσει εκεί έμφαση η κυβέρνηση και ας μην εξαντλεί το ενδιαφέρον της μόνο σε επικοινωνιακού χαρακτήρα και αμφιβόλου αποτελέσματος επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ανασυγκρότηση της δημοκρατικής-προοδευτικής παράταξης με προοπτική εξουσίας χωρίς να συνυπολογίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ που, με βάση το εκλογικό του ποσοστό, είναι η βασική δύναμη του χώρου;
«Πραγματικός και  μοναδικός εκφραστής των αρχών, των ιδεών και των αξιών αυτού του χώρου είναι το Κίνημα Αλλαγής. Η Κεντροαριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Πιστέψτε με, αν οι φιλοδοξίες μας ήταν να γίνουμε το συμπλήρωμα οποιουδήποτε, θα το είχαμε κάνει προ πολλού. Επειδή όμως η προσέγγιση δεν είναι αριθμητική αλλά πολιτική, διαλέξαμε τον δύσκολο, ανηφορικό δρόμο και είμαστε εδώ, έτοιμοι να παίξουμε και πάλι ρόλο πρωταγωνιστή. Αναγνωρίζω ότι χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ από τον φόβο της επιστροφής της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Ομως αυτό το κεφάλαιο έκλεισε. Η Δεξιά επέστρεψε με χορηγό τον κ. Τσίπρα και ξεδιπλώνει καθημερινά  το συντηρητικό πρόσωπο της πολιτικής της.  Είναι η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να περάσουν ξανά το κατώφλι της Χαριλάου Τρικούπη. Οι πόρτες και οι καρδιές μας παραμένουν ανοιχτές για να παλέψουμε ξανά μαζί για όσα ονειρευόμαστε, να σαρώσουμε κάθε ανάχωμα συντήρησης από δεξιά και “αριστερά”, που κρατά την Ελλάδα και τη ζωή μας χαμηλά. Να πετύχουμε τη νέα αλλαγή».
Μετά και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτιμάτε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει στον πειρασμό των πρόωρων εκλογών;
«Ο κ. Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική. Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του. Με τον εκλογικό νόμο που προτείνει άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τα λέω αυτά γιατί τα σενάρια για πρόωρες εκλογές φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την κυβέρνηση. Για να μην προλάβει να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σαφής ένδειξη αδυναμίας.  Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, το Προσφυγικό υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σε οριακό σημείο έντασης. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας. Στο Κίνημα Αλλαγής δεν φοβόμαστε την κρίση του λαού. Τα διλήμματα με τις δύο όψεις της συντήρησης τελείωσαν. Στις επόμενες εκλογές, είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας, και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό».
Φέρνετε και με τη νομοθετική σας πρωτοβουλία για τη 13η σύνταξη σε πρώτο πλάνο την «κοινωνική ατζέντα». Υπάρχει όμως ο προβληματισμός ότι αυτή η «κοινωνική στροφή» που συνοδεύεται από «αριστερή φρασεολογία» ενισχύει την εικόνα ενός κόμματος «ΚΚΕ του Κέντρου» που αφήνει και άλλον χώρο στο Κέντρο για τον κ. Μητσοτάκη.
«Με όλον τον σεβασμό στο ΚΚΕ, το Κίνημα Αλλαγής έχει άλλον ρόλο, μακριά από περιχαρακώσεις. Η παράταξή μας γεννήθηκε, και έχει νόημα να υπάρχει, για να υπερασπίζεται τους αδυνάμους και να στηρίζει τη μεσαία τάξη, να προτείνει, να υλοποιεί και να διασφαλίζει πολιτικές της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Προφανώς και είμαστε δίπλα στους εργαζομένους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στους αγρότες, στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, στους συνταξιούχους, και ιδιαίτερα στους νέους, σε όλους εκείνους που μία δεκαετία τώρα πλήρωσαν δυσανάλογο βάρος. Η κοινωνική ατζέντα ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παράταξής μας. Δεν πρόκειται για καμία “στροφή”, αυτός είναι ο πυρήνας του ιδεολογικού και πολιτικού DNA μας. Η προοδευτική πολιτική δεν υπάρχει χωρίς αντίκρισμα και αποτύπωμα στο εισόδημα των πολλών, στις κοινωνικές υπηρεσίες, στον δημόσιο χώρο, στην ασφάλεια, στη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να προσπαθεί να ζήσει καλύτερα. Εμείς σε αυτή τη μάχη είμαστε ταγμένοι να μείνουμε στην πρώτη γραμμή. Πραγματική κυβερνώσα Αριστερά».
Εχετε ψηλά στην ατζέντα σας το θέμα του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού. Πώς κρίνετε τις μέχρι τώρα επιδόσεις της κυβέρνησης με βάση το σχέδιο δράσης που παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες;
«Η ίδια η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της. Τώρα σπεύδουν να επανασυστήσουν άρον άρον το υπουργείο που με… μεγάλη σιγουριά κατήργησαν μόλις ανέλαβαν! Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι αποτυχίες οδηγούν σε παραίτηση υπουργών. Σήμερα μάθαμε ότι η αποτυχία δημιουργεί υπουργούς και υπουργεία. Χωρίς μια συγγνώμη. Χωρίς ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Χωρίς αιδώ. Τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε αυτό το κρίσιμο θέμα τα αξιολογεί αμείλικτα η πραγματικότητα: 42.000 άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 100.000 και πλέον συνολικά στη χώρα. Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση. Ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Η Ευρώπη κωφεύει και η κυβέρνηση το ανέχεται με ψελλίσματα… Η FRONTEX, ενώ είναι ακοίμητος φρουρός να μη φύγει κανείς από τα βόρεια σύνορά μας, κάνει τα στραβά μάτια στα ανατολικά μας σύνορα, γιατί ξέρουν ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν συμφωνήσει να τους κρατάνε εδώ εσαεί. Εκείνο που τονίζω είναι ότι δεν έχουν ούτε ένα δευτερόλεπτο “πίστωση χρόνου”. Μετατρέπουν το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό από πρόβλημα σε εθνικό κίνδυνο. Ας το συνειδητοποιήσουν επιτέλους! Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να σταματήσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να μας θεωρούν δεδομένους και στο Προσφυγικό. Μόνο το μπλοκάρισμα αποφάσεων θα αγγίξει τις Βρυξέλλες».
Δηλώσατε ικανοποιημένη από την ενημέρωση που σας παρείχε ο Πρωθυπουργός για τα εθνικά θέματα. Ωστόσο χρησιμοποιείτε αυστηρούς τόνους στην κριτική σας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς του. Τι παραπάνω θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει;
«Δεν δήλωσα ικανοποιημένη και δεν θα μπορούσα να είμαι. Οι κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του Πρωθυπουργού δεν αντικαθιστούν τη βαρύτητα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που έπρεπε να είχε προηγηθεί, για να αποκρυσταλλωθεί η εθνική γραμμή και να σταλεί ενιαίο μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας. Η εικόνα από τις ΗΠΑ αποτέλεσε πηγή προβληματισμού, ενώ οι εξελίξεις τείνουν στη δημιουργία τετελεσμένων με απούσα την Ελλάδα. Γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη, η οποία έχει πια για εμάς ζωτική σημασία μετά την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία, εξελίσσονται πρωτοβουλίες που έχουν την Ελλάδα προκλητικά και προσβλητικά θα έλεγα στο περιθώριο. Μετά τη συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν με τους αντιμαχόμενους λίβυους ηγέτες ακολουθεί η συνάντηση στο Βερολίνο 11 χωρών, όπου η Ελλάδα, που θίγεται, δεν προσκλήθηκε καν ως παρατηρητής. Με αυτά τα δεδομένα ο κίνδυνος να διευθετηθεί η κατάσταση στη Λιβύη με την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία υπαρκτή είναι μεγάλος. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει. Να κινηθεί η κυβέρνηση αποτελεσματικά ώστε να τους βάλει όλους προ των ευθυνών τους. Καμιά λύση για τη Λιβύη δεν πρέπει να γίνει δεκτή από την Ελλάδα χωρίς κατάργηση της παράνομης συμφωνίας με την Τουρκία. Μπορεί να υπάρχουν οι διαβεβαιώσεις ότι στις κατ’ ιδίαν επαφές της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού με τους φίλους και συμμάχους μας ακούγεται η φωνή μας, αλλά τα αποτελέσματα δεν το επιβεβαιώνουν. Αντιθέτως, δικαιώνουν δυστυχώς την επισήμανσή μας ότι φαινόμαστε δεδομένοι άνευ όρων. Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να πάψει να είναι τόσο προβλέψιμα πρόθυμος πριν να είναι οριστικά αργά».
Λέτε «ναι» στην προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η Τουρκία θα θελήσει να υπογράψει το σχετικό συνυποσχετικό ώστε να έχει νόημα η όλη συζήτηση;

«Η προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά και περιοριστικά μόνο με αυτή τη θεματολογία αποτελεί πάγια εθνική στρατηγική, για την οποία η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά. Οσο θα αναδεικνύονται η αδιαλλαξία της Τουρκίας και η επιμονή της να μη δεχθεί τις επιταγές του διεθνούς δικαίου και τις προβλεπόμενες σε αυτό διαδικασίες επίλυσης των διαφορών τόσο εμείς οφείλουμε να προωθούμε διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα αναγκάσουν και όσους από τους συμμάχους μας κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν να πιέσουν την Τουρκία. Η Ελλάδα όμως πρέπει ταυτόχρονα και παράλληλα να προχωρά τις σχετικές διαδικασίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με όλες τις άλλες όμορες χώρες. Η προσφυγή στη Χάγη είναι στρατηγική επιδίωξη, δεν είναι μονόδρομος που θα μας οδηγήσει σε στρατηγικό αδιέξοδο».

Η κριτική σας στην κυβέρνηση στο μέτωπο της οικονομίας έχει αιχμή του δόρατος την απροθυμία της να διεκδικήσει αμέσως τη μείωση του ποσοστού των πρωτογενών πλεονασμάτων.
«Ποτέ δεν πετυχαίνεις κάτι αν δεν το διεκδικήσεις. Οχι με κραυγές και συνθήματα για εσωτερική κατανάλωση αλλά με σχέδιο, τεκμηρίωση, συμμαχίες. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην το κάνει.  Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος και πολύτιμοι πόροι. Μόνο για το 2020 η διαφορά από τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% σε 2% είναι 3 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα λείψουν από τα νοικοκυριά που ασφυκτιούν, από τα νοσοκομεία και τα σχολεία που υποχρηματοδοτούνται, από το ΠΔΕ που βαλτώνει χωρίς να μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία. Δεν έχουμε περιθώρια για άλλες χρονοτριβές σε όσα η κυβέρνηση έπρεπε να έχει ήδη διεκδικήσει. Πότε και πώς περιμένει να θέσει επιτέλους ο κ. Μητσοτάκης ένα ώριμο αίτημα το οποίο έχουν ήδη θέσει ως εύλογο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όπως και ο προκάτοχός της, αλλά και άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι; Το… 2022, που ούτως ή άλλως τελειώνει αυτή η δέσμευση για τη χώρα;».