Την πρώτη φορά το ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός. Κάποια στιγμή, δήλωσε, μέσα στα επόμενα χρόνια οι συντάξεις θα εκδίδονται σε λίγες ημέρες! Με όλους τους πολιτικούς που έχουν ασκηθεί να χειρίζονται τα ελληνικά συστήματα ενημέρωσης συμβαίνουν πάνω-κάτω τα ίδια. Κατ’ αρχάς δημοσιοποιείς το σχέδιο, την πρόθεση. Ακολουθεί σε εύλογο διάστημα ο δεύτερος γύρος, μια εξειδίκευση του θέματος, μια μικρή εξέλιξη, ενώ το τελικό μπαράζ συνεντεύξεων και «αποκλειστικών» δημοσιευμάτων συμβαίνει όταν θα έρθει η ευλογημένη ώρα υλοποίησης της εξαγγελίας – εάν έρθει. Με τον έντονο «θόρυβο» ενημέρωσης, βεβαίως, ο μέσος πολίτης συνήθως αποσπάται από το παρόν, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνεται καν τις αθετημένες διακηρύξεις, ειδικά όταν το θέμα δεν τον πολυαφορά.

Αυτή τη φορά τα νέα ήταν πολύ εντυπωσιακά: «Απονομή σύνταξης σε ένα 24ωρο»! Το δημοσίευμα εξηγούσε, με άφθονες κουραστικές λεπτομέρειες, την υλοποίηση, μέσα σε δύο χρόνια περίπου, αυτού του θαύματος.

Το ρεπορτάζ περί 24ωρης απονομής ερέθισε, πάντως, τουλάχιστον έναν από τους εκατοντάδες χιλιάδες που τυραννιούνται περιμένοντας για χρόνια τη σύνταξή τους, επαιτώντας από άκαρδες, αλαζονικές, γραφειοκρατικές, ράθυμες υπηρεσίες το δίκιο τους, ο οποίος μας κοινοποίησε την εξωφρενική περιπέτειά του. Με λίγα λόγια: πριν από 34 μήνες εγκρίθηκε από το κυρίως Ταμείο του το αίτημα συνταξιοδοτήσεώς του για πλήρη 35ετία. Μόνη εκκρεμότητα η έγκριση από το παλαιό ΤΕΒΕ να συμμετάσχει με δύο συνταξιοδοτικά έτη. Ο ασφαλισμένος αυτός είχε 33 συντάξιμα χρόνια στο κυρίως Ταμείο του και 21 στο πρώην ΤΕΒΕ! Το πρώτο Ταμείο έστειλε στο δεύτερο με τέσσερις μήνες καθυστέρηση το περίφημο αίτημα. Το δεύτερο Ταμείο επί δύο ολόκληρα χρόνια δεν καταδέχτηκε καν να κοιτάξει το έγγραφο. Οταν το έκανε, ύστερα από καθημερινή όχληση, χρειάστηκαν 4 μήνες για δουλειά λίγων ημερών. Ο άτυχος συμπολίτης μας έζησε όμως την αποκορύφωση του παραλογισμού και της κωλυσιεργίας: στο δεύτερο Ταμείο «ανακάλυψαν» και του κοινοποίησαν εγγράφως χρέος δεκάδων χιλιάδων ευρώ, για το οποίο όμως, ω του θαύματος, η ίδια υπηρεσία πρότεινε τρόπο μη καταλογισμού: το διέγραψε με μια απλή δήλωση του ενδιαφερομένου! Εννοείται ότι με την ευτυχέστερη εξέλιξη η σύνταξη του χριστιανού δεν πρόκειται να απονεμηθεί νωρίτερα από τους 40 μήνες! Για αυτό οι παθόντες συνιστούν ανεπιφύλακτα να αναθέσεις τη σύνταξή σου σε ένα ειδικό γραφείο. Στοιχίζει από 500 έως 1.000 ευρώ, αλλά μπορεί να σου γλιτώσει πολύ χρόνο και περισσότερη ψυχική ταλαιπωρία!

Αυτή είναι μια περίπτωση ήπιου βασανισμού από την κατάφωρα αντισυνταγματική λειτουργία του κρατικού φρενοκομείου απονομής συντάξεων. Μήπως ο κ. Γιάννης Βρούτσης, έως ότου υλοποιηθεί το όραμα του 24ώρου, αξίζει τον κόπο να βρει λίγο χρόνο για τη θλιβερή σημερινή πραγματικότητα;