Επικοινωνιακά παιχνίδια και πολιτικές παρεμβάσεις φαίνεται πως καταδεικνύει η διευκρινιστική παρέμβαση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στην αναμόχλευση του ζητήματος περικοπής της προενταξιακής βοήθειας της ΕΕ για την Τουρκία.

Το θέμα ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο το βράδυ του Σαββάτου, προκαλώντας νέα σενάρια και ερμηνείες σε συνδυασμό με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

Μάλιστα, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της γερμανικής καγκελαρίας και αναμενόταν διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και έγινε.

Συγκεκριμένα, την ύπαρξη επιστολής στο Ευρωκοινοβούλιο που φέρεται να ανακοινώνει περικοπές στη χρηματοδότηση της Τουρκίας διέψευσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο..

Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα δημοσιεύματα αναφέρονται ουσιαστικά σε απάντηση μετά από ερώτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υποβλήθηκε στην Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2019.

Επίσης, χαρακτηρίζει «εντελώς λάθος και παραπληροφόρηση» τη σύνδεση των δεδομένων και των αριθμών που αναφέρονται στην απάντηση με τα σημερινά γεγονότα ή ακόμα και τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η περικοπή κονδυλίων από τη χρηματοδότηση προς την Τουρκία ξεκίνησε το 2017. Η τελευταία απόφαση γι’ αυτό ελήφθη από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου του 2019, που υιοθετούσε την πρόταση της Κομισιόν για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020» αναφέρεται.

Διευκρινίζεται ότι δεν υπάρχει νέα ή πρόσφατη απόφαση παρά μόνο οι περσινές αποφάσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκαθαρίσει σε διάφορες περιπτώσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

«Ο ύπατος εκπρόσωπος, αντιπρόεδρος, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν απέστειλε επιστολή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που φέρεται να ανακοινώνει περαιτέρω περικοπές της χρηματοδότησης των προενταξιακών κονδυλίων στην Τουρκία. Οι πρόσφατες αναφορές ορισμένων μέσων αναφέρονται σε απάντηση ύστερα από ερώτηση μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που υποβλήθηκε στην Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2019.

» Όλες οι ερμηνείες των μέσων ενημέρωσης που συνδέουν τα γεγονότα και τα αριθμητικά στοιχεία που σχετίζουν την κοινοβουλευτική απάντηση με τα τρέχοντα γεγονότα ή ακόμη και στη σημερινή διάσκεψη της Λιβύης είναι εντελώς λανθασμένα και παραπλανητικά. Η μείωση της χρηματοδότησης για την Τουρκία ξεκίνησε το 2017. Η τελευταία απόφαση για το θέμα αυτό λήφθηκε από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 15 Οκτωβρίου πέρυσι, το οποίο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής για μείωση της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία για το 2020.

» Δεν υπάρχει νέα ή πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας για τον προϋπολογισμό αρχής της ΕΕ σχετικά με τον προενταξιακό επαναπροσδιορισμό, εκτός από τις αποφάσεις που ελήφθησαν πέρυσι και οι οποίες έχουν ανακοινωθεί και διευκρινιστεί ήδη επανειλημμένα».