Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το dpa, ο Χάικο Μάας μετέβη στη Λιβύη προκειμένου να πείσει τόσο τον Χαλίφα Χαφτάρ όσο και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ να συμμετέχουν στην Σύνοδο του Βερολίνου για την Λιβύη που έχει προγραμματιστεί να γίνει την προσεχή Κυριακή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μάας στη Λιβύη, ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου.

«Δεσμεύτηκε να συμμορφωθεί με την κατάπαυση του πυρός, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό» ανέφερε ο Μάας μετά από συνάντηση με τον Χαφτάρ στη Λιβύη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε νωρίτερα ότι καμία πλευρά δεν θα μπορούσε να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας και ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη κατάσταση στη Λιβύη μετά τον πόλεμο, πρέπει να διεξαχθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι προσδοκίες για τη Διάσκεψη στο Βερολίνο

Τι όμως μπορεί να περιμένει κανείς από τις εργασίες της Διάσκεψης;

Οι προσδοκίες ωστόσο από μια τέτοια συνάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως υψηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση είναι πολύπλοκα.

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία. Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας, το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Οδικός χάρτης

Τον οδικό χάρτη για την διαμόρφωση της κατάστασης παρουσιάζει η αραβόφωνη εφημερίδα με έδρα το Λονδίνο, Asharq Al-Awsat, η οποία -όπως ισχυρίζεται- έχει στην κατοχή της προσχέδιο ενόψει της Διάσκεψης στο Βερολίνο.

Σε αυτή, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα υπάρξει συμμετοχή 14 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Διπλωματικές πηγές από τη Δύση ανέφεραν στην εφημερίδα ότι το συνέδριο θα επεξεργαστεί το πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό μέλλον της Λιβύης.

Ειδικότερα, στο προσχέδιο γίνεται αναφορά στο σχηματισμό μιας επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από 14 εκπροσώπους του κοινοβουλίου, 14 από το κυβερνητικό συμβούλιο και 14 από τις πολιτικές δυνάμεις με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων και προσώπων που παραμένουν πιστά στον πρώην ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι. Καθήκον της επιτροπής θα είναι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης και η προετοιμασία γενικών εκλογών.