Με τον εκλογικό νόμο ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και τους όρους του εκλογικού ανταγωνισμού τρεισήμισι χρόνια πριν την λήξη της κυβερνητικής θητείας , δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή όπου ξεκίνησε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών (θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τετάρτη 22 Ιανουαρίου).

Όπως είπε, «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας γιατί κανένας λόγος δεν υπάρχει για πρόωρες εκλογές» και τόνισε ότι «η κυβέρνηση είναι συνεπής σε όσα είχε πει προεκλογικά και κατέθεσε μέσα στο πρώτο 6μηνο τον εκλογικό νόμο για τον οποίο, όπως είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά, θα είναι αναλογικότερος αλλά θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα».

«Η κατάθεση του εκλογικού νόμου είναι πράξη πολιτικής αξιοπιστίας και εντιμότητας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος ο οποίος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «δεν υποστηρίζει την απλή αναλογική από θέση αρχών».

Όπως είπε σχετικά «αν η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ήθελε να ψηφίσει και να υλοποιήσει από θέσεις αρχών την απλή αναλογική θα το είχε κάνει από την αρχή της θητείας της». «Αν ήταν τόσο σπουδαίο θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είχε ψηφίσει την απλή αναλογική στο πρώτο εξάμηνο που δοκίμαζε την πολιτική που ήθελε να πείσει πως ό,τι έλεγε το εννοούσε. Το έκανε πολύ καιρό αργότερα», είπε.

Χαρακτήρισε μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα «όμηρο εσωκομματικών ισορροπιών που περιλαμβάνουν μια τάση που για λόγους ιδεοληπτικούς υπερασπίζεται την απλή αναλογική, αλλά δεν πιστεύω ότι βασιλεύσει σε όλων την σκέψη αυτή η άποψη».

Και απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει ότι διαμόρφωσε έναν εκλογικό νόμο με βάση τα δικά της συμφέροντα. «Δεν εμποδίζει ο εκλογικός νόμος να υπάρξουν κυβερνήσεις συνεργασίας», ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος υπενθυμίζοντας τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Εξάλλου, όπως τόνισε, «εκείνος που αποφασίζει ανεξάρτητα από τους εκλογικούς νόμους είναι ο ίδιος ο λαός, ο οποίος επιλέγει τις κυβερνήσεις».

Είχε προηγηθεί η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία δια του Χρήστου Σπίρτζη είχε χαρακτηρίσει τον νέο εκλογικό νόμο «παλιό και αναχρονιστικό πλειοψηφικό σύστημα», τονίζοντας ότι είναι ψευτοδίλημμα η κυβερνησιμότητα. «Το κριτήριό σας δεν είναι η κυβερνησιμότητα αλλά οι κακές πολιτικές που έφεραν την χώρα στην χρεωκοπία η οποία βασίστηκε στην αλλοίωση της θέλησης του λαού», είπε και προέβλεψε στις εκλογές που γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής «θα υπάρχει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας -όχι στις δεύτερες αλλά στις πρώτες εκλογές».