Στο Βερολίνο έχουν προσκληθεί την Κυριακή τόσο ο Φαγέζ αλ Σαράζ, επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, όσο και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με έδρα το Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.

Η Γερμανία θα φιλοξενήσει διάσκεψη για την ειρήνη και τη συμφιλίωση στη Λιβύη στην οποία, σύμφωνα με δήλωση της γερμανικής κυβέρνησης, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Τουρκίας και της Ιταλίας.

Ο Χαφτάρ αποχώρησε την Τρίτη από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία για την εκεχειρία στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για τον οποίο δεν υπέγραψε είναι ότι η συμφωνία δεν περιλάμβανε μια καταληκτική ημερομηνία για την διάλυση των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο Χαφτάρ αντιμετωπίζει θετικά τη συμφωνία και ότι παίρνει δυο ημέρες για να την συζητήσει με τις αρχές της ανατολικής Λιβύης. Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Σαράζ και τον Χαφτάρ πραγματοποιήθηκαν με ρωσική και τουρκική μεσολάβηση στη Μόσχα, διήρκεσαν οκτώ ώρες αλλά στο τέλος υπέγραψε μόνο ο Σαράζ.

Τη Δευτέρα το βράδυ, ο Χαφτάρ είχε αποχωρήσει πάλι από τις συνομιλίες, ζητώντας περιθώριο μέχρι την Τρίτη το πρωί για να σκεφτεί τους όρους της συμφωνίας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε θετική την ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα.

Αντίθετα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε από την Άγκυρα ότι η απόφαση του Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει την συμφωνία δείχνει ποιος θέλει πόλεμο και ποιος θέλει ειρήνη στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι αν ο Χαφτάρ συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, η διάσκεψη της Κυριακής στο Βερολίνο δεν έχει νόημα.

Στη διένεξη ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις της Λιβύης, η Τουρκία υποστηρίζει τον Σαράζ και η Ρωσία τον Χαφτάρ. Ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης κυβέρνησης πασχίζει τους τελευταίους μήνες να αντιμετωπίσει την επίθεση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ στην Τρίπολη. Ρώσοι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαφτάρ, τον οποίο υποστηρίζουν επίσης η Αίγυπτος, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Όμως ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι «θα δώσει ένα μάθημα» στον Χαφτάρ αν οι δυνάμεις του συνεχίσουν τις επιθέσεις κατά της Τρίπολης. Η τουρκική Βουλή ενέκρινε πρόσφατα την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στον Σαράζ. «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τα αδέρφια μας στην Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας την Τρίτη σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Πρόσθεσε ότι ο Χαφτάρ θα καταλάμβανε ολόκληρη τη Λιβύη αν δεν επενέβαινε η Τουρκία.

Οι προηγούμενες ειρηνευτικές συνομιλίες είχαν πραγματοποιηθεί στο Άμπου Ντάμπι τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά κατέρρευσαν και ο Χαφτάρ ξεκίνησε την στρατιωτική εκστρατεία εναντίον της Τρίπολης τον Απρίλιο. Οι δυνάμεις του δεν κατάφεραν να σπάσουν την άμυνα της πρωτεύουσας αλλά τις τελευταίες εβδομάδες προέλαυσαν ελαφρώς χάρη στη βοήθεια των ρώσων μισθοφόρων. Αυτό ώθησε τον Ερντογάν, που έχει υπογράψει συμφωνία με τον Σαράζ, να βοηθήσει στρατιωτικά στην Τρίπολη για να προστατεύσει τα τουρκικά συμφέροντα.