«Αισθάνθηκα ότι εκτελούνταν συμβόλαιο θανάτου σε βάρος μου», κατέθεσε η εισαγγελέας Ελένη Ράικου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, κατονομάζοντας τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο αποδίδοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες, πιέσεις και παρεμβάσεις στο έργο της.

«Ειλικρινά απορώ πως τον στήριζε η τότε κυβέρνηση. Λειτουργούσε με τρόπο εκβιαστικό σε βαθμό που απορούσα πως τον στηρίζει η τότε κυβέρνηση. Έστηνε δημοσιεύματα με παρακρατικές μεθόδους. Έφτιαχνε ιστορίες και διέσυρε αθώους ανθρώπους», φέρεται να είπε η εισαγγελέας η οποία παραδέχθηκε ευθέως πως οι «κύκλοι Ράικου» οι οποίοι είχαν καταγγείλει τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν», ήταν η ίδια.

Με αφορμή μάλιστα συγκεκριμένα δημοσιεύματα τα οποία την είχαν στοχοποιήσει για απόκρυψη στοιχείων ως προς την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, φέρεται να είπε ότι «τότε κατάλαβα πως υπήρξε συμβόλαιο θανάτου επειδή αρνήθηκα να συνεργαστώ με τον Παπαγγελόπουλο», συμπληρώνοντας: «Θυμήθηκα την (εισαγγελέα) Τσατάνη που της είχαν βάλει εκρηκτικό μηχανισμό. Αισθάνθηκα διωκόμενη και θεσμικά απροστάτευτη».

Η ίδια σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι «μετά την άρνηση μου να ενδώσω στο να στείλω τον φάκελο για πολιτικούς χωρίς να έχω στοιχεί ξεκίνησε σειρά πειθαρχικών μου διώξεων», ενώ σχετικά με τις φερόμενες παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου είπε στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής πως «μπροστά σε όσα έχει κάνει ο Παπαγγελόπουλος σε αυτήν την επιτροπή θα ακούσετε μόνο το 1% όσων έκανε».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η κυρία Ράικου στην κατάθεσή της, «όλο το διάστημα μας ενοχλούσε στο έργο μας, έκανε παρεμβάσεις, έλεγε να ασκήσουμε ποινικές διώξεις και θα τα βρει παρακάτω η ανάκριση». Μάλιστα καταλόγισε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό πως «γνώριζε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα όμως απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία, όπως έκανε στη συνέχεια με την Τουλουπάκη». «Εγώ είπα πως χωρίς στοιχεία δεν διώκω κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ κατονόμασε ευθέως τον επονομαζόμενο «Ρασπούτιν» λέγοντας ότι ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Όπως μάλιστα ανέφερε, ο ίδιος αυτοαποκαλούνταν από το 2005 «Ρασπούτιν», ενώ τον κατηγόρησε ευθέως ότι «έστηνε» δημοσιεύματα εις βάρος εναντίον αθώων ανθρώπων. «Στόχος των συκοφαντικών δημοσιευμάτων ήταν να πλήξουν το κύρος μου αλλά και να ενισχύσουν την αξιοπιστία της Τουλουπάκη. Ότι δήθεν εγώ προστάτευα πολιτικούς ενώ εκείνη έδινε στοιχεία», φέρεται να είπε σχετικά. Και σημείωσε ότι κάλεσε την περίοδο εκείνη κάποιους δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ και τους ενημέρωσε για τον «Ρασπούτιν» εννοώντας τον κ. Παπαγγελόπουλο. «Εκείνοι για να μην γράψουν το όνομά μου το απέδωσαν σε κύκλους της Ράικου. Εγώ τα είχα πει. Τον Παπαγγελόπουλο εγώ έτσι τον καταχώρησα. Ως σκευωρό την ενεργού πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τονίζοντας για τον ίδιο ότι «από το 2005 που ήταν προϊστάμενος στην εισαγγελία Αθηνών και συνυπηρετούσαμε αποκαλούσε τον εαυτό του ο ίδιος ο κ. Παπαγγελόπουλος “Ρασπούτιν”. Από τότε θυμάμαι να το λέει».

«Τον κ. Παπαγγελόπουλο δυστυχώς τον στήριζε το τότε κυβερνητικό κόμμα.  Δεν τον κατήγγειλα τότε γιατί δεν είχα θεσμική προστασία. Υπήρχε απόκλιση από τα συνηθισμένα στον Άρειο Πάγο που με έκαναν να νιώθω άβολα. Που να αναφερθώ; Στην κυρία Δημητρίου (πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου) άμα πήγαινα ήξερα τί θα γίνει. Η κυρία Δημητρίου ταυτιζόταν με την κυβέρνηση. Γι’ αυτό δεν απολάμβανα τη θεσμική προστασία που χρειαζόμουν. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ορρωδούσε προ ουδενός. Έπαιρνε τηλέφωνα και υποδείκνυε τί να κάνουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Είχε άποψη και ήταν ο ορισμός της παρεμβατικότητας. Ήταν υποθέσεις που ενδιέφεραν τον ίδιο. Όχι μόνο για πολιτικούς αλλά και για επιχειρηματίες», φέρεται να είπε μεταξύ των άλλων η κυρία Ράικου, σημειώνοντας όσον αφορά την υπόθεση Novartis ότι «απαιτούσε να κατασκευάσω στοιχεία και μάρτυρες».

«Ο Παπαγγελόπουλος ήθελε πολιτικούς εδώ και τώρα! Αυτό ήθελε. Τελικά το κατάφερε με την Τουλουπάκη. Αυτό αποδεικνύει η ροή των γεγονότων. Την είχε άλλωστε έτοιμη για αντικαταστάτριά μου», λέγεται ότι κατέθεσε.

Τα πυρά της εισαγγελέως δεν σταμάτησαν εκεί. Αναφέρθηκε στην επίσκεψη που δέχθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 από δημοσιογράφο η οποία την ρωτούσε αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα. «Άλλοι δημοσιογράφοι δεν είχαν ρωτήσει κάτι τέτοιο καθώς η έρευνα ήταν σε αρχικό στάδιο. Η δημοσιογράφος (σ.σ. την οποία κατονομάζει) μου είπε όμως πως υπάρχουν. Μετά με πήρε κι ο Παπαγγελόπουλος. Ρωτούσε τα ίδια. Η δημοσιογράφος με ξαναπήρε τον Μάρτιο. Ρωτούσε τα ίδια. Όταν της είπα πως δεν υπάρχει κάτι μου είπε πως «για Βενιζέλο και Πικραμμένο δεν βγαίνει κάτι;» κι άρχισε να μιλά για off-shore Παναγιωτάκη και Βενιζέλου. Εξεπλάγην και της ζήτησα τα στοιχεία, αν τα έχει να τα φέρει», κατέθεσε η κυρία Ράικου, σημειώνοντας ότι δεν  εμφάνισε ποτέ τα στοιχεία. Ακολούθησε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, έντονο τηλεφώνημα από τον κ. Παπαγγελόπουλο, τον οποίο εμφάνισε να της είπε: «Ακόμα να στείλεις τη δικογραφία στη Βουλή;». «Εγώ δεν είμαι αυτής της Σχολής», του απάντησε η εισαγγελέας αποδίδοντάς του την εξής φράση: «Μείνε με τη Σχολή σου και θα δεις».

«Αισθάνθηκα πως εκβιάζομαι. Τότε ένιωσα για πρώτη φορά την κοινή εκβίαση σε βάρος μου. Αισθάνθηκα ότι το σχέδιο εκτέλεσής μου ήταν ήδη σε τελική φάση», κατέθεσε η ίδια, ενώ αναφερθείσα στην έρευνά της για την Novartis είπε ότι ανακάλυψε συνολικά εμβάσματα ύψους 118 εκατ. ευρώ που αφορούσαν εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Μάλιστα είπε ότι εστάλη στην ενιαία αρχή πληρωμών έγγραφο για συνδρομή ως προς τα φυσικά πρόσωπα ενώ ειδικά για τον Διονύση Παναγιωτάκη (είναι ο ιδιοκτήτης του Action 24) κατέθεσε ότι «δεν υπήρχε έμβασμα προς αυτόν».

Μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ η εισαγγελέας Τουλουπάκη απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή έγγραφο στο οποίο εμφανίζονται τρία εμβάσματα προς τον σύζυγο της κυρίας Ράικου (είναι ιατρός) σε κοινό λογαριασμό τους από την Novartis και την Astellas συνολικού ύψους 5.000 ευρώ. Για το θέμα η ίδια φέρεται να έδωσε την εξήγηση ότι «οι γιατροί έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν μέρος σε δεκάδες έρευνες». «Όπως και ο άνδρας μου, ο οποίος έλαβε 1.020 ευρώ. Αναγνωρίζω μόνο το δεύτερο έμβασμα στις 27/9. Το πρώτο δεν υπάρχει, δεν το ξέρω, δεν το αναγνωρίζω. Και αυτό το έγγραφο είναι δημιούργημα του Παπαγγελόπουλου», φέρεται να είπε στην προανακριτική.