Καινούρια αστέρια εντόπισαν επιστήμονες στα έσχατα του γαλαξία μας, των οποίων η πρώτη ύλη προέρχεται από γειτονικούς γαλαξίες.

Καινούρια άστρα ανίχνευσαν οι αστρονόμοι στα έσχατα του γαλαξία μας – και η γέννηση των άστρων αυτών, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους στις 8 Ιανουαρίου 2020 στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας το οποίο διεξήχθη στη Χονολουλού, είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης του γαλαξία μας με ένα ζεύγος δορυφορικών γαλαξιών με το όνομα Νέφος του Μαγγελάνου.

Σύμφωνα με παρατηρήσεις επιστημόνων με έδρα το Ινστιτούτο Αστρονομίας στο Κέιμπριτζ, οι λεπτομέρειες των οποίων δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «The Astrophysical Journal», ο εντοπισμός της συστάδας των αστεριών η οποία έχει σχηματιστεί στην άκρη του «Milky Way», δηλαδή του γαλαξία μας, ανατρέπει τις εκτιμήσεις των ερευνητών σχετικά με το πότε ο γαλαξίας μας θα «καταπιεί» το γειτονικό Νέφος του Μαγγελάνου.

Πλανήτες από ξένα υλικά

Η παρατήρηση των νέων αυτών αστεριών ήταν μη αναμενόμενη, αφού σε αντίθεση με το κέντρο του Γαλαξία, οι άκρες του δεν είναι πυκνές σε ύλη η οποία μπορεί να τροφοδοτήσει τη δημιουργία νέων πλανητών. Περεταίρω αναλύσεις έδειξαν ότι η απαραίτητη αυτή ύλη αυτή προέρχεται από το Ρεύμα του Μαγγελάνου, μία δομή η οποία, αποτελούμενη από αέρια, παρεκκλίνει από το Νέφος του Μαγγελάνου και διατρέχει ένα μέρος του γαλαξία μας. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η σύμπτυξη των αερίων των δύο γαλαξιών οδήγησε στη δημιουργία κυμάτων πυκνότητας, τα οποία αποτελούν το απαραίτητο υπόβαθρο για τη δημιουργία νέων αστέρων. Η χαμηλή σύσταση των νέων αστέρων σε μέταλλα είναι, σύμφωνα με τη δημοσίευση, η απόδειξη ότι η απαραίτητη ύλη προέρχεται από τους γειτονικούς γαλαξίες και όχι από τον δικό μας.

Σύγκρουση γαλαξιών

Η παρατήρηση αυτή είναι πολύ σημαντική, αφού επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ερευνητών ότι ο «Milky Way» θα συγκρουστεί σε κάποια φάση με το Νέφος του Μαγγελάνου «καταπίνοντάς» το. Έτσι, η δημιουργία αυτών των αστεριών, αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι η συγχώνευση αυτή έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. «Εάν το Ρεύμα του Μαγγελάνου βρίσκεται πιο κοντά στον γαλαξία μας απ’ ότι εκτιμούμε, είναι πολύ πιθανό να ενσωματωθεί σε αυτόν πιο σύντομα απ’ ότι έχουν προβλέψει τα μοντέλα μας», σημείωσε σε σχετικές δηλώσεις του ο καθηγητής Ντέιβιντ Νέντιβερ από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, ο οποίος συμμετείχε στη δημοσίευση. Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να προσδιορίσουν πόσο κοντά βρίσκεται το Νέφος του Μαγγελάνου στον γαλαξία μας, ώστε να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια πότε θα συμβεί η σύντηξη των γαλαξιών.