Επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην κατάληψη στην οδό Ματρόζου 45, μετά από εντολή εισαγγελέα.

Μετά από επίπονη και πολύωρη προσπάθεια οι άντρες των ΜΑΤ κατάφεραν να μπουν στο κτίριο, ανοίγοντας την πόρτα με σιδεροτροχό.

Η ΕΛ.ΑΣ χρησιμοποίησε και σκάλα την οποία τοποθέτησε στην πίσω αυλή του κτιρίου για να εισέλθει στο κτίριο, με αποτέλεσμα να συλλάβει μέσα από την κατάληψη πέντε άτομα, τρεις άντρες και δύο γυναίκες, ενώ παράλληλα οι αλληλέγγυοι από έξω φώναζαν συνθήματα όπως «η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των αφεντικών».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγούνται στην κατάληψη της Παναιτωλίου.

Νωρίτερα οι αντιεξουσιαστές μέσα από τις καταλήψεις φώναζαν συνθήματα όπως «10,100, 1000 καταλήψεις ενάντια σε έναν κόσμο οργανωμένης σήψης».

Η περιοχή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με τους αντιεξουσιαστές, που βρίσκονται μέσα στην κατάληψη Ματρόζου, η οποία ανακατελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου, να πετάνε στις δυνάμεις των ΜΑΤ πέτρες, μάρμαρα και μπογιές.

Από την πλευρά της η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούσε να ανοίξει την πόρτα με σιδηροτροχό ενώ είχαν δημιουργήσει «υπόστεγο» με τις ασπίδες τους.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών, όταν ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση αλληλεγγύης, έφτασαν στην περιοχή δυνάμεις της αστυνομίας.

Αμέσως σημειώθηκαν επεισόδια και κυνηγητό στα γύρω στενά μεταξύ των ανδρών των ΜΑΤ και των αντιεξουσιαστών, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών.

Πάνω από την περιοχή βρίσκεται και ένα ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ με προβολέα.

Η ανακατάληψη έρχεται σχεδόν ένα μήνα μετά την «επεισοδιακή» επιχείρηση της αστυνομίας στο κτίριο στο Κουκάκι, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων μετά και τη σύλληψη του σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ.

«Για πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή», γίνεται λόγος στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου σχετικά με την ανακατάληψη των κτιρίων στο Κουκάκι.

«Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας» προστίθεται.

Η ανακοίνωση των καταληψιών

«Η ανακατάληψη της Ματρόζου 45 και της Παναιτωλίου 21 είναι μια πράξη ενάντια στο φόβο που μας επιβάλει η κρατική καταστολή. Είναι ένα σινιάλο αντίστασης και ένα κάλεσμα κλιμάκωσης των αγώνων. Να μην αφήσουμε τις γειτονιές μας και την φύση έρμαια της αναπτυξιακής λεηλασίας.Να μην αποδεχτούμε τον εκτοπισμό των ζωών μας. Να κρατήσουμε τα πάρκα, τις πλατείες και τους λόφους ελεύθερους. Να αντεπιτεθούμε στους μισθοφόρους του κράτους.Να οξύνουμε τους αγώνες ενάντια στην εργασιακή εκμετάλλευση. Να δοθούμε εξ ολοκλήρου στον αγώνα για επιβίωση και ελευθερία.Ο αγώνας δεν είναι ούτε νόμιμος ούτε παράνομος είναι δίκαιος.

Μαζί με δεκάδες συντρόφια από τον αναρχικό / αντιεξουσιαστικό χώρο, που χωρίς αυτόν καμιά κατάληψη δεν θα ήταν δυνατή, παίρνουμε πίσω τα σπίτια της κοινότητας με στόχο να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες, να επαναλειτουργήσουν οι δομές αλληλεγγύης και να ξαναβρούν έδαφος σχέσεις ελεύθερες από την πατριαρχία τον ρατσισμό και την ιεραρχία. Να ανοίξουν ξανά τα σπίτια στην γειτονιά και στο κίνημα με εκδηλώσεις, γλέντια και αγώνες.

Καταλαμβάνουμε παρατημένα κτήρια, συνδέουμε παράνομα ρεύμα και νερό. Εργαζόμαστε για να τα καταστήσουμε βιώσιμα και αναλαμβάνουμε το κόστος της καταστολής. Είναι μια συνειδητή επιλογή απέναντι στον εκβιασμό του ενοικίου και των λογαριασμών. Η κάλυψη των βασικών αναγκών πρέπει να είναι δεδομένη για όλους τους ανθρώπους και όχι ένα εργαλείο στα χέρια των αφεντικών ώστε να μας βάζουν το δίλημμα υποταγή ή εξαθλίωση».