Το κατώφλι της Βουλής ενδέχεται να περάσει σύντομα ο Μανώλης Πετσίτης, ο παιδικός φίλος του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, προκειμένου να αποκαλύψει το τι γνωρίζει για την υπόθεση του σκανδάλου ΔΕΠΑ- ELFE, αλλά και για τις σχέσεις του κ. Παππά με τον υπόδικο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
H Βουλή καλείται να αναζητήσει μέσα στο επόμενο διάστημα τους λόγους που η Βιομηχανία Λιπασμάτων ELFΕ, συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρέθηκε να έχει φεσώσει τη ΔΕΠΑ με μια οφειλή της τάξης των 130 εκατ. ευρώ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό θα συμβεί διότι η Εισαγγελία έστειλε στο Κοινοβούλιο μια από τις δικογραφίες που σχετίζονται με την υπόθεση, ζητώντας από τη Βουλή να αναζητήσει πολιτικές ευθύνες στελεχών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τη σχετική αποκάλυψη την έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκαϊ και εν συνεχεία επιβεβαιώθηκε και από εισαγγελικές πηγές.
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω δικογραφία στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα του «Βήματος» και σε κατάθεση που έδωσε στις 19 Νοεμβρίου του 2019 ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος στην ανακρίτρια.
Μέσα στο τελευταίο 24μηνο έχουν ασκηθεί τουλάχιστον τρεις ποινικές διώξεις σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και συνεργατών του για την υπόθεση των χρεών της Βιομηχανίας Λιπασμάτων ELFΕ, προς την ΔΕΠΑ, ενώ μια εκ των διώξεων αυτών έχει στραφεί και κατά του πρώην κ. Κιτσάκου, ο οποίος φέρεται με αποφάσεις του να είχε λειτουργήσει υπέρ της ELFE και κατά των συμφερόντων της ΔΕΠΑ.
Ο Θεόδωρος Κιτσάκος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ το Νοέμβριο 2015 και «καρατομήθηκε» δύο χρόνια μετά, τον Νοέμβριο 2017 από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και τους μετόχους της ΔΕΠΑ, υπό το βάρος καταγγελιών για σκανδαλώδη μεταχείριση της ELFE. Να σημειωθεί πως Θεόδωρος Κιτσάκος είχε χρηματίσει στενός συνεργάτης του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ως ανώτατο στέλεχος της Νεοχημικής αλλά και ως Γενικός Διευθυντής της ίδιας της ELFE (σ.σ. τα χρέη της οποίας ανέλαβε να ρυθμίσει το 2015 ως Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ!).
 Μεταξύ άλλων, του καταμαρτυρείται ότι ως CEO της ΔΕΠΑ συμφώνησε η ELFE να προμηθεύεται φυσικό αέριο δεκάδων εκατομμυρίων για την παραγωγή λιπασμάτων με καταβολή μεταχρονολογημένων επιταγών. Αυτό μια περίοδο που κατά το κατηγορητήριο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης μεθόδευε την αποψίλωσή της ELFE από κάθε παραγωγική της δραστηριότητα με την μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων της σε παρένθετες κυπριακές εταιρείες. Δηλαδή, η ΔΕΠΑ βρέθηκε από θέση ισχύος – προπληρωνόταν για τη χορήγηση αερίου- δεμένη χειροπόδαρα – να πληρώνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές άγνωστων εταιρειών-  και αυτό λόγω σύμβασης που υπέγραψε ο Θεόδωρος Κιτσάκος, και παρά τις αντίθετες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΠΑ στο παρελθόν (η Γενική Συνέλευση είχε ζητήσει από το 2014 προπληρωμή του αερίου και μη διόγκωση των οφειλών).
Στον κ. Κιτσάκο προσάπτεται και η καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αποζημίωση της ΔΕΠΑ, κάτι που μεθόδευσε επικαλούμενος πως διαπραγματευόταν  ανταλλαγή του χρέους της ELFE έναντι ακινήτων της, τα οποία ωστόσο ήταν πολλαπλώς υποθηκευμένα σε τράπεζες και δεσμευμένα ως εγκληματικά προϊόντα από την Αρχή για το Ξεπλύματα Χρήματος.
Ο Κιτσάκος «δίνει» Παππά
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε στην ανακρίτρια πως ο ίδιος δεν έπραξε τίποτα επιλήψιμο και πως όλες οι κινήσεις του ήταν γνωστές στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε δε πως οι τότε υπουργοί Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Πιτσιόρλας, Σταθάκης και Τζάκρη, όπως και η τότε ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, ενημερώνονταν για κάθε του κίνηση, αλλά δεν ήθελαν να διακόψουν την παροχή αερίου στην ELFE για να αποφύγουν απολύσεις στην Καβάλα και για να μην επηρεάσουν την παραγωγή λιπασμάτων της χώρας.
Οι ανακριτές εστίασαν ειδικά στο πρόσωπο του Μανώλη Πετσίτη, του διαβόητου φίλου του Νίκου Παππά, για τον οποίο και «βομβάρδισαν» τον κ. Κιτσάκο. Ο ίδιος ανέφερε αρχικά πως  ο κ. Πετσίτης επισκέπτονταν τη ΔΕΠΑ «ως εκπρόσωπος υπηρεσιών του Μεγάρου Μαξίμου» και πως στις περισσότερες των περιπτώσεων ζητούσε τοποθετήσεις ημετέρων, αλλά και αναθέσεις έργων, αιτήματα που σύμφωνα με τον κ. Κιτσάκο δεν ικανοποιήθηκαν.
Ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ απεκάλυψε μάλιστα και συναντήσεις του με τους κ. Παππά και Πετσίτη εκτός ΔΕΠΑ. Όπως είπε, σε μια από αυτές, στην κηδεία του αδελφού του Πάνου Σκουρλέτη, στο κοιμητήριο της Κηφισιάς τον Ιανουάριο του 2016, του δημιουργήθηκε η εντύπωση πως ο κ. Πετσίτης ανήκε  στην ασφάλεια του κ. Παππά. Αλλά ο κ. Κιτσάκος έγινε ακόμη πιο αποκαλυπτικός. Ανέφερε πως είχε συναντήσει τον Μανώλη Πετσίτη και σε κάποιες από τις επισκέψεις του στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, δηλαδή μετά το Νοέμβριο του 2016, καθώς έως τότε ο κ. Παππάς ήταν υπουργός Επικρατείας.
Ερωτηθείς από τους ανακριτές για το εάν γνώριζε πως εκείνη την περίοδο ο Μανώλης Πετσίτης ήταν μισθοδοτούμενος της ELFE του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο κ. Κιτσάκος απάντησε πως δεν το γνώριζε. Για όσους δεν το θυμούνται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης είχε προσλάβει τον Μανώλη Πετσίτη στην ELFE με σύμβαση που προέβλεπε αμοιβές 72.693 ευρώ για το 2016 και 128.500 ευρώ για το 2017. Ο Νίκος Παππάς, έχει υποστηρίξει πως ο Μανώλης Πετσίτης είχε πάψει να είναι συνεργάτης του εκείνη την περίοδο, κάτι που διαψεύδεται από την κατάθεση Κιτσάκου.
 Να τονιστεί πως από τη δημοσιογραφική έρευνα αποδείχθηκε πως ο Πετσίτης είχε καταστεί φορολογικός εκπρόσωπος των Κύπριων δικηγόρων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ήδη από τις 23 Δεκεμβρίου 2014, δηλαδή 33 ημέρες πριν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2015 και πριν ο ίδιος συνοδεύσει τον Νίκο Παππά, ως συνεργάτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Ερωτηθείς από τους ανακριτές για το γιατί ο Πετσίτης τον συνάντησε πέντε φορές στη ΔΕΠΑ με την ιδιότητα του εκπροσώπου της εταιρείας CENTROFARO SERVICES LTD, η οποία είναι συμφερόντων Λαυρεντιάδη,  ο κ. Κιτσάκος δεν ήταν ξανά σε θέση να απαντήσει.
Τέλος, ο πρώην CEO της ΔΕΠΑ αρνήθηκε να διαφωτίσει τους ανακριτές για το περιεχόμενο της επίσκεψης του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ στις 16 Μαΐου 2017, ημέρα που είχε γίνει ευρεία διϋπουργική συνάντηση για το θέμα των οφειλών της ELFE προς την επιχείρηση αερίου.
Πλέον για να προχωρήσει κοινοβουλευτικά η υπόθεση θα πρέπει να συγκεντρωθούν 30 υπογραφές για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, κάτι που αναμένεται να γίνει από την πλευρά της ΝΔ που ως αντιπολίτευση είχε καταγγείλει το «σκάνδαλο» ELFE, αλλά και την «υπόθεση Πετσίτη».