Δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η πιθανότητα να καταρρίφθηκε από πύραυλο το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη στο Ιράν αυτήν την εβδομάδα προκαλώντας τον θάνατο όλων των επιβαινόντων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αργότερα σήμερα.

Το αεροπλάνο, που συνετρίβη στο Ιράν προκαλώντας τον θάνατο των 176 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό, είναι πιθανόν να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, δήλωσε την  Πέμπτη ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από τον Καναδά και τη Βρετανία, υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, έστω και αν αυτό συνέβη κατά λάθος.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της, αρνείται κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, κάνοντας λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της.

Στέλνουν αντιπρόσωπο οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη, προκειμένου να αποδείξει ότι δεν ευθύνεται για το αεροπορικό δυστύχημα, προσκάλεσε επισήμως τις ΗΠΑ και την αρμόδια αμερικανική υπηρεσία, να μεταβεί στο Ιράν και να λάβει μέρος στην έρευνα των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους.

Tο ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (National Transportation Safety Board, NTSB) των ΗΠΑ,  ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη ειδοποίηση από τις αρχές του Ιράν για τη συντριβή του Boeing 737-800 και ότι όρισε διαπιστευμένο αντιπρόσωπό του στην έρευνα που διενεργείται για το δυστύχημα, αποδεχόμενο την πρόσκληση που του απηύθυνε η Τεχεράνη.

Σύμφωνα με το Ιράν, έχουν προσκληθεί και άλλες χώρες να πάρουν μέρος στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και του Καναδά.