«Φωτιά» στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν βάζει η συντριβή του ουκρανικού Boeing 737-800 με τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των δύο χωρών να δίνουν και να παίρνουν.

Μετά τη δημοσιοποίηση διαφόρων βίντεο, όπως το ντοκουμέντο των New York Times, η αμερικανική πλευρά εκφράζει τη βεβαιότητά της ότι το αεροπλάνο των Ουκαρνικών Αερογραμμών χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο.

Από την άλλη μεριά, η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες και δηλώνει με βεβαιότητα ότι η πτώση του αεροσκάφους προήλθε από μηχανική βλάβη.

Όλα τα βλέμματα τώρα είναι στραμμένα στην εξέταση των μαύρων κουτιών, με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας να συστήνει ψυχραιμία και υπομονή για τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η Ρωσία «καλύπτει» το Ιράν για τη συντριβή του Boeing

Στο «παιχνίδι» των εντυπώσεων για την τραγική συντριβή του ουκρανικού Boeing μπαίνει και η Ρωσία, η οποία στηρίζει τον παραδοσιακό της σύμμαχο.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι σ’ αυτή την φάση δεν συντρέχουν λόγοι ώστε να θεωρηθεί το Ιράν υπεύθυνο για την συντριβή του ουκρανικού Boeing κοντά στην Τεχεράνη.

Προέτρεψε μάλιστα τους αξιωματούχους ξένων χωρών να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις προτού υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συντριβή του αεροσκάφους.

«Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους εμπειρογνώμονες να αναλύσουν την κατάσταση και να καταλήξουν σε ορισμένα συμπεράσματα. Είναι τουλάχιστον αναξιοπρεπές να ξεκινήσουν κάποια παιγνίδια. Είμαι πεπεισμένος ότι σ’ αυτή την φάση δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε λόγοι για να γίνονται τέτοιες ηχηρές δηλώσεις», δήλωσε ο Ριαμπκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, σύμφωνα με τις οποίες το ουκρανικό αεροσκάφος ενδέχεται να το κατέρριψε ιρανικός πύραυλος, αλλά όχι σκόπιμα.

ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς δηλώνουν με σιγουριά ότι το αεροσκάφος καταρρίφθη από ιρανικό πύραυλο

Οι ΗΠΑ, συνεπικουρούμενες από τον Καναδά και τη Βρετανία, υποστηρίζουν πως το ουκρανικό Boeing καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, έστω και αν αυτό συνέβη κατά λάθος.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χαρακτηριστικά πως κάποιος στην «άλλη πλευρά» μπορεί να «έκανε ένα λάθος».

«Λοιπόν, έχω τις υποψίες μου. Κάποιος θα μπορούσε να κάνει λάθος από την άλλη πλευρά… όχι το σύστημά μας. Δεν έχει καμία σχέση με εμάς» είπε, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης, υπογράμμισε: «Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Νιώθω πως κάτι πολύ κακό συνέβη… αυτό φανεί από την εξέταση του μαύρου κουτιού».

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επικαλούμενος στοιχεία από «πολλές πηγές», συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του και συμμάχων της, δήλωσε πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε με πύραυλο, πιθανόν «εσκεμμένα».

Για σύνολο αποδείξεων ότι το ουκρανικό αεροσκάφος που συνετρίβη στο Ιράν καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο εδάφους-αέρος, που μπορεί να εκτοξεύτηκε ακούσια, μίλησε την Πέμπτη και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, απηχώντας την εκτίμηση αυτή των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ιράν: Ένα πράγμα είναι βέβαιο – το Βοeing δεν επλήγη από πύραυλο

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα ότι το ουκρανικό Boeing που συνετρίβη την Τετάρτη στην Τεχεράνη «δεν επλήγη από πύραυλο».

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτό το αεροπλάνο δεν επλήγη από πύραυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, ο Αλί Αμπεντζαντέχ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη.

«Οι πληροφορίες (που περιέχονται) στα μαύρα κουτιά (του αεροσκάφους) είναι κρίσιμης σημασίας» για την έρευνα και «οποιαδήποτε δήλωση γίνεται προτού εξαχθούν τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί επίσημη άποψη», πρόσθεσε.

«Έχουμε δει κάποια βίντεο», σχολίασε ο Αμπεντζαντέχ. «Επιβεβαιώνουμε ότι το αεροπλάνο καιγόταν επί 60 ή 70 λεπτά», όμως το να πει κανείς «ότι επλήγη από κάτι δεν είναι σωστό από επιστημονική άποψη», πρόσθεσε.

Μάλιστα, για να αποδείξει τη μη εμπλοκή της, η Τεχεράνη καλεί αντιπροσώπους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην έρευνα της πτώσης του αεροσκάφους.

Ψυχραιμία συνιστά η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί «ανεξάρτητη και αξιόπιστη» έρευνα για την συντριβή του Boeing 737 της Ukrainian International Airlines την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη που προκάλεσε τον θάνατο 176 ανθρώπων.

«Είναι για εμάς πολύ σημαντικό οι έρευνες να λάβουν την μορφή μίας ανεξάρτητης και αξιόπιστης διαδικασίας με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Στέφαν ντε Κεερμέκερ κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Tι είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας

«Η εκδοχή ότι ένας πύραυλος έπληξε το αεροπλάνο δεν έχει αποκλειστεί, αλλά ούτε έχει επιβεβαιωθεί ακόμη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι θα συζητήσει αργότερα σήμερα για την έρευνα που γίνεται με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο Ζελένσκυ κάλεσε «όλους τους διεθνείς εταίρους –κυρίως τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας– να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις, που αφορούν την τραγωδία, στην επιτροπή που διερευνά τα αίτια της συντριβής του αεροπλάνου».

Ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για την συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.