Οι αντοχές που επιδεικνύει η ελληνική οικονομία είναι αξιοσημείωτες.

Παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τις γεωπολιτικές εντάσεις που καταγράφονται στη γειτονιά μας, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στη χώρα μας ανήλθε τον περασμένο μήνα στις 109,5 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών και σταθερά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η δε καταναλωτική εμπιστοσύνη διατηρήθηκε σε υψηλά 19 ετών.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποδίδονται κυρίως στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και στην ελάφρυνση των φορολογικών βαρών.

Βελτίωση, αν και με αργούς ρυθμούς, παρατηρείται και στο μέτωπο της ανεργίας, η οποία υποχώρησε τον Οκτώβριο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2011, στο 16,%, από 16,8% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Όλα τα παραπάνω – σε συνδυασμό με άλλους δείκτες αλλά και την ισχυρή ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου – πιστοποιούν την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και ενισχύουν την άποψη ότι τα δύσκολα ανήκουν στο παρελθόν.

Η Ελλάδα κατέβαλε βαρύ τίμημα για να μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση πληρώνοντας πρωτίστως δικά της λάθη και αμαρτίες.

Σε αναγνώριση όμως των μεγάλων θυσιών των Ελλήνων πολιτών οι πιστωτές πρέπει να κάνουν ένα βήμα παραπάνω, προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια εδραίωσης και επιτάχυνσης της αναπτυξιακής πορείας.

Μια τέτοια κίνηση καλής θέλησης θα ήταν η θετική ανταπόκριση στο αίτημα μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που αποτελεί θηλιά για την ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να τιμωρείται επ’ αόριστον για τα λάθη του παρελθόντος.