Ισχυρό ράλι καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα, μετά τις θετικές εξελίξεις από το ταξίδι του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καθώς και τις  κινήσεις διαχείρισης χρέους στις οποίες προχωρούν  o ESM και ο ΟΔΔΗΧ.

Τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία διαδέχονται το ένα το άλλο τις τελευταίες ημέρες, με τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων να τοποθετούνται έναντι πιθανής άμεσης κίνησης από τον ΟΔΔΗΧ για την έκδοση 10ετών ή ακόμα και 15ετών τίτλων.

Οι αγορές ομολόγων έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα από την χρονιά που πέρασε, με αποδόσεις ρεκόρ όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα Δεκεμβρίου κινείται το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς.

Σήμερα το spread είναι στις 162 μονάδες βάσης, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να είναι στο 1,387%.

Μετά τις ανακοινώσεις για το κλείσιμο του γραφείου του ΔΝΤ στην Αθήνα, χθες ήταν η σειρά του ESM να συνεχίσει το μπαράζ θετικών ειδήσεων εγκρίνοντας ελάφρυνση τόκων 122 εκατ. ευρώ για το ελληνικό χρέος μετά τη διαπίστωση ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζουν να εφαρμόζονται όπως έχει συμφωνηθεί.

«Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις-κλειδιά. Η μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου και η εκταμίευση των κερδών από ANFA’s και SMP’s δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της» δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζεται για την έλευση των θεσμών στις 22 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Την ίδια στιγμή, οι διεθνείς οίκοι αναμένεται να ανοίξουν άμεσα τα χαρτιά τους. Την αρχή θα την κάνει η Fitch στις 24 Ιανουαρίου. Κομβικής σημασίας θέματα η ταχύτητα υλοποίησης του Ηρακλή για τα «κόκκινα» δάνεια καθώς και η επιτάχυνση επενδυτικών πλάνων θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σύμφωνα με αναλυτές.