Σε χαμηλά επίπεδα, ωστόσο σταθερά ανοδικά κινείται πλέον το κύμα της εποχικής γρίπης.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αυτήν την εβδομάδα δύο άτομα που νόσησαν από τον ιό εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το ένα από τα δύο κρούσματα της γρίπης αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, είναι παιδί δύο ετών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πάντως, μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, δεν υπάρχει καμία αλλαγή: υπάρχει ένα θύμα, ένας 61χρονος ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη.

Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).