Στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, κατέθεσε ο Εμμανουήλ Βουλκίδης, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στο σκάνδαλο Novartis βάσει κατάθεσης η οποία τον εμφανίζει να έχει σχέση με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ο ίδιος κατονόμασε συγκεκριμένο πρώην στέλεχος της εταιρείας ως αποδέκτη των χρημάτων που επέστρεφε στην Novartis. Πρόκειται για τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει στην προανακριτική και σύμφωνα με μέλη της ενδέχεται να είναι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες, κάτι που ο ίδιος είχε αρνηθεί στην κατάθεσή του.

Πάντως ο κ. Βουλκίδης τον εμφάνισε ότι του είχε προτείνει να ενταχθεί στο καθεστώς προστασίας μαρτύρων: «Μου πρότεινε να γίνω προστατευόμενος μάρτυρας. Και πριν περίπου ένα χρόνο συνάντησα σε ένα καφέ στους Αμπελόκηπους, το “ΑΓΟΡΑ”, μαζί με τον Δεστεμπασίδη έναν κύριο από τη ΓΑΔΑ που ήταν υπεύθυνος του τμήματος προστασίας μαρτύρων που μου είπε ότι έχει βρεθεί σε πολλές δίκες κι αν έχω να καταθέσω κάτι μπορώ να μπω ως προστατευόμενος μάρτυρας.

Μου έδωσε μάλιστα και ένα χαρτί με τη σχετική διάταξη. Και μου είπε αν θέλω να πάμε στη ΓΑΔΑ να καταθέσω. Άφησε μάλιστα πάνω στο τραπέζι μία κάρτα του αλλά την πήρε ο Δεστεμπασίδης. Αυτή τη συνάντηση την κανόνισε ο Δεστεμπασίδης», φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας. Ρωτήθηκε μάλιστα πώς του έκανε τέτοια πρόταση και απάντησε: «Δεν ξέρω. Έτσι απλά. Όταν άρχισαν να βγαίνουν τα δημοσιεύματα ήρθε ο Δεστεμπασίδης και μου είπε ότι εγώ μπορώ να το κανονίσω».

Όσον αφορά την σχέση του με την Novartis ο κ. Βουλκίδης είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ξεκίνησε το 1986 και ότι το τελευταίο διάστημα συνεργαζόταν με τον κ. Δεστεμπασίδη που ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του εταιρικού προφίλ της εταιρείας. Σύμβαση με την εταιρεία δεν είχε, αλλά του ανέθεταν κάθε φορά μία δουλειά, όπως ανέφερε, ενώ ερωτηθείς αν έχει καταθέσει στην Δικαιοσύνη ότι επέστρεψε χρήματα στον κ. Δεστεμπασίδη ως προμήθεια για να του αναθέτει δουλειές, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά: «Βεβαίως. Όταν ανέλαβε ο κ. Δεστεμπασίδης μου είπε ότι για να μου αναθέτει δουλειές της εταιρείας θέλει προμήθεια», φέρεται ειπών. Αρνήθηκε δε ότι είχε κάποια συνεργασία με τον επικεφαλής της εταιρείας Κωνσταντίνο Φρουζή, υποστηρίζοντας, ότι «στον μόνο άνθρωπο που έχω δώσει χρήματα είναι στον κ. Δεστεμπασίδη».

«Σε κανέναν άλλο δεν έχω δώσει χρήματα ποτέ. Κάποια στιγμή μάλιστα μου είχε ζητήσει να κάνω μια άλλη εταιρεία αλλά εγώ δεν δέχτηκα. Έχω και έγγραφα αυτής της προτάσεώς του. Και μάλιστα χειρόγραφα δικά του. Όταν κληθώ στον ανακριτή αυτά τα χειρόγραφα του Δεστεμπασίδη θα τα καταθέσω», κατέθεσε σύμφωνα με τις πληροφορίες. Υποστήριξε ακόμα ότι από τα ηλεκτρονικά τιμολόγια «φαίνονται όλα τα πραγματικά ποσά που έχει λάβει η εταιρεία μου» και αρνήθηκε ότι υπήρχαν εικονικά τιμολόγια. «Τα χρήματα που έδινα στον κ. Δεστεμπασίδη έβγαιναν από τα κέρδη μου. Αυτά που με κατηγορούν είναι εξωφρενικά. Μέσα στη δικογραφία γίνεται μία αναφορά για διαφήμιση στο γήπεδο Βριλησσίων ότι τάχα δεν έκανα εκεί διαφήμιση. Δύο χρόνια υπήρχε εκεί διαφήμιση», λέγεται ότι απάντησε ο κ. Βουλκίδης, υποστηρίζοντας ότι τον κ. Δεστεμπασίδη έχει δώσει «περίπου 400.000€ μέσα σε πέντε – έξι χρόνια».

«Μόνο στον Δεστεμπασίδη και σε κανέναν άλλο», είπε. Όταν του επισημάνθηκε από τον Βασίλη Κεγκέρογλου ότι ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» λέει ότι έδινε χρήματα στον κ. Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσει σε πολιτικούς, ο κ. Βουλκίδης το αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι «ποτέ δεν τους έδωσα χρήματα ούτε τους συνάντησα». Φέρεται μάλιστα να έγινε ο εξής διάλογος με τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου:

  • Β. Κεγκέρογλου: Τα χρήματα αυτά είναι επί υπουργίας επτά πολιτικών. Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στον Λοβέρδο;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Όχι.
  • Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα σε Λυκουρέντζο ή Σαλμά;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Όχι.
  • Β. Κεγκέρογλου: Σας είπε ποτέ ο Δεστεμπασίδης οτι έδωσε χρήματα σε Υπουργό;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Όχι.
  • Β. Κεγκέρογλου: Πώς γίνονταν οι καταβολές στον Δεστεμπασίδη;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Του τα έδινα στο χέρι.
  • Β. Κεγκέρογλου: Όταν πήγατε να καταθέσετε σας ρώτησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς για όσα είχε πει ο «Μάξιμος Σαράφης» εναντίον σας;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Τι να με ρωτήσουν; Εδώ δεν με άφηναν να μπω καλά – καλά μέσα. Σχεδόν στο διάδρομο με άφησαν να αφήσω το υπόμνημά μου.
  • Β. Κεγκέρογκου: Με ποια ιδιότητα ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να γίνετε προστατευόμενος μάρτυρας;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Δεν ξέρω. Εμένα μου είπε ο Δεστεμπασίδης «εάν θέλεις, εγώ μπορώ να σε φέρω σε επαφή να γίνεις προστατευόμενος μάρτυρας».
  • Β. Κεγκέρογλου: Είπατε πριν οτι ο Δεστεμπασίδης σας πρότεινε να κάνετε νέα εταιρεία. Είχε προτείνει όνομα;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Μάλιστα. Prestige
  • Β. Κεγκέρογλου: Σας πρότεινε και κάποιον συνέταιρο;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Ναι. Τον κ. Ν. Μπ. Τον ήξερα γιατί διοργάνωνε εκδηλώσεις. Δεν είχα συνεργαστεί όμως μαζί του.
  • Β. Κεγκέρογλου: Εάν κληθείτε σε κατ αντιπαράσταση εξέταση με τον κ. Δεστεμπασίδη θα καταθέσετε τα ίδια;
  • Εμμ. Βουλκίδης: Εγώ ό,τι είχα να πω το είπα.