Συνεργασίες και συμπαραγωγές με την ιστορική Opera Comique του Παρισιού, το διάσημο γαλλικό φεστιβάλ της Εξ αν Προβάνς αλλά και τη Βασιλική Οπερα-Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου ετοιμάζει, μεταξύ άλλων, η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας.

Έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της τετραετούς, ύψους 20 εκατομμυρίων,  δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για τον αντίστοιχο σκοπό – την εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της ΕΛΣ στο εξωτερικό- ανακοινώθηκαν  την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου δια στόματος του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού Γιώργου Κουμεντάκη και παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη τόσο οι δράσεις που προγραμματίζονται τα επόμενα χρόνια όσο και ο απολογισμός του πρώτου έτους αλλά και η νέα εταιρική καμπάνια.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρέμβαση έκανε μέσω σύνδεσης από τη Νέα Υόρκη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος.

Αναφορικά με την Opera Comique ο Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσε μια σημαντική στρατηγική συνεργασία:   στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθεί συμπαραγωγή επάνω στο «Ταξίδι στη Σελήνη» του Οφενμπαχ σε σκηνοθεσία Λοράν Πελί  στην οποία θα συμμετάσχουν και οι παιδικές χορωδίες των δύο θεάτρων.

Η πρεμιέρα θα γίνει τον Μάιο του 2020 στο Παρίσι και στη συνέχεια θα έρθει στην Αθήνα και στην Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Η επόμενη συμπαραγωγή με τον ιστορικό οργανισμό αφορά σε μια μπαρόκ όπερα που θα κάνει πρεμιέρα στην ΕΛΣ το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Παρίσι.

Τέλος, προγραμματίζεται μια συνανάθεση και συμπαραγωγή επάνω στη νέα όπερα του καταξιωμένου γάλλου συνθέτη Φιλίπ Ερσάν η οποία θα κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι το 2022 και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ΕΛΣ.

Συμπαραγωγή θα πραγματοποιήσει επίσης η ΕΛΣ με το διάσημο Φεστιβάλ Εξ Αν Προβάνς της Γαλλίας το φθινόπωρο του 2023. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σκηνικό εγχείρημα, την παρουσίαση των δύο Ιφιγενειών του Γκλουκ σε μια ενιαία παράσταση, σε σκηνοθεσία ενός εκ των σημαντικότερων σκηνοθετών όπερας παγκοσμίως.

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας συνεχίζεται η συνεργασία με τη Βασιλική Οπερα – Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου: θα παρουσιαστεί ο «Αντρέα Σενιέ» του Τζορντάνο στη σκηνοθεσία του διάσημου Ντέιβντ Μακ Βίκαρ (συμπαραγωγή της ROH με το Εθνικό Κέντρο Παραστατικών Τεχνών του Πεκίνου και την Οπερα του Σαν Φρανσίσκο) η οποία θα παρουσιαστεί το 2021 στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ.

Στις αρχές του 2022 προγραμματίζεται να παρουσιαστεί από την ΕΛΣ η «Καβαλερία Ρουστικάνα» και οι «Παλιάτσοι» σε σκηνοθεσία Νταμιάνο Μικελέτο (συμπαραγωγή της ROH με Λα Μονέ των Βρυξελλών, Οπερα Αυστραλίας και Οπερα του Γκέτεμποργκ). Το 2022 προγραμματίζεται μια ακόμα συμπαραγωγή με τη Βασιλική Οπερα του Λονδίνου η οποία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Ηδη, έχει ανακοινωθεί η παρουσίαση του «Οθέλλου» του Βέρντι (σκηνοθεσία Μπομπ Γουίλσον) και σε συμπαραγωγή με το φημισμένο γερμανικό φεστιβάλ του Μπάντεν Μπάντεν τη σεζόν 2021-2022.

Παράλληλα, προγραμματίζονται συνεργασίες με δύο σημαντικά βορειοευρωπαϊκά λυρικά θέατρα: την Οπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Επίσης, με το θέατρο La Monnaie των Βρυξελλών, το Φεστιβάλ Ροσίνι του Πέζαρο, την Οπερα του Ελσίνκι, την ομάδα χορού Μαρκ Μόρις της Νέας Υόρκης αλλά και την ομάδα χορού Μπατσέβα του Ισραήλ.

Λίγο πριν από το ‘21

Όπως είπε ο Γιώργος Κουμεντάκης, η ανακοίνωση του προγράμματος του 2021 θα πραγματοποιηθεί εντός του επόμενου διμήνου. «Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού – το οποίο υποστηρίζεται από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος- μέσω αναθέσεων, νέων παραγωγών, σημαντικών συνεργασιών, θα επιχειρήσουμε να αναστοχαστούμε πάνω στο πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας- την Ελληνική Επανάσταση του 1821- το οποίο συνδέεται με κορυφαίες επαναστάσεις, όπως η Γαλλική και η Αμερικανική».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ αναφέρθηκε και στις σημαντικές μετακλήσεις καλλιτεχνών οι οποίες κατέστησαν δυνατές χάρη στη δωρεά του ΙΣΝ. Στις μελλοντικές αφίξεις κατατάσσονται ο διάσημος αμερικανός τενόρος Μάθιου Πολενζάνι ο οποίος θα εμφανιστεί στην θερινή παραγωγή του βερντιανού «Ριγκολέτο» στο Ηρώδειο, η ιταλίδα σοπράνο Αννα Πιρότσι και ο επίσης ιταλός, σπουδαίος βαρύτονος Αμπρότζιο Μαέστρι που θα πρωταγωνιστήσουν στην «Τόσκα», την έτερη παραγωγή που θα παρουσιαστεί το Καλοκαίρι στο Ηρώδειο.

Τέλος, η δωρεά του ΙΣΝ που στηρίζει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια της ΕΛΣ χρηματοδοτεί καμπάνια προβολής στην Ελλάδα και το εξωτερικό η οποία στοχεύει στο να μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.