Στην απόσυρση δυνάμεων από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας προχωρά το ΝΑΤΟ εν μέσω ανησυχιών για την ασφάλειά τους. Η απόφαση αυτή έρχεται μάλιστα τη στιγμή που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό υπό τον φόβο χτυπήματος από το Ιράν ακόμη κι εντός 48ώρου.

Οπως δήλωσε αξιωματούχος της συμμαχίας που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, το ΝΑΤΟ θα αποσύρει «προσωρινά» ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ για λόγους ασφαλείας.

«Λαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ» είπε η πηγή αυτή.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ» πρόσθεσε.

Ανησυχίες για τα στρατεύματα

Τα μέλη της Συμμαχίας άρχισαν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των αποστολών τους στη χώρα το Σάββατο, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ.

Η δολοφονία του στρατηγού πυροδότησε απειλές αντιποίνων από το Ιράν και τις συμμαχικές δυνάμεις των ιρακινών σιιτών της Βαγδάτης που συνεργάστηκαν με τον Σολεϊμανί.

Σύγχυση για τα αμερικανικά στρατεύματα

Τη Δευτέρα μάλιστα, οι ΗΠΑ φέρεται να εξέταζαν την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ μετά από επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας, είδηση πάντως την οποία διέψευσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα αποσύρει στρατεύματα από το Ιράκ μετά από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της χώρας, που ζητούσαν την αποχώρησή τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανώτατος αμερικανός στρατηγός και αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, Μαρκ Μίλλεϊ, ο οποίος υποστήριξε πως δεν ισχύουν τα περί απόσυρσης των στρατευμάτων.

Σύμφωνα με το CNNi, ο ίδιος απέδωσε τη δημοσιοποίηση της επιστολής που είδε το φως της δημοσιότητας σε λάθος. Στο πλαίσιο αυτό, ισχυρίστηκε ότι ήταν άσχημα διατυπωμένη, υποδηλώνοντας εσφαλμένα ότι οι ΗΠΑ αποσύρουν στρατεύματα.

Επιχειρώντας να διευκρινίσει τη σύγχυση όσον αφορά στην επιστολή, ο Μίλλεϊ είπε στους δημοσιογράφους: «Αυτή η επιστολή είναι ένα προσχέδιο. Ηταν λάθος, δεν ήταν υπογεγραμμένη, δεν έπρεπε να κυκλοφορήσει […] Κακή διατύπωση, υπονοεί απόσυρση, ενώ αυτό δεν συμβαίνει».

«Πρόκειται για ένα γνήσιο λάθος. Δεν έπρεπε να σταλεί» προσέθεσε.

Εγκαταλείπουν ιταλοί στρατιώτες

Την ίδια ώρα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι 50 ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή, ωστόσο η υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρίνα Σερένι, σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι «η Ρώμη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο Ιράκ».

Διευκρίνισε δε, πως η απόφαση να μετακινηθεί ένας μικρός αριθμός καραμπινιέρων οφείλεται στο ότι η βάση στην οποία βρίσκονταν, στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ασφαλής».